Районна прокуратура - Хасково привлече като обвиняем и задържа турски гражданин за недекларирана валута за общо 3 056 698 лева, открита в лек автомобил на ГКПП - Капитан Андреево

24 Март 2023 г.

Районна прокуратура – Хасково - Териториално отделение-Свиленград привлече като обвиняем по бързо производство М.Г.,   на 41 г., турски гражданин, за това, че на 23 март 2023 г. на ГКПП - Капитан Андреево при излизане от България за Турция, не изпълнил задължението си да декларира писмено  пред митническите органи пренасяната валута през границата на страната, която  е външна за Европейския съюз и стойността на паричните средства е в особено големи размери. Престъплението е квалифицирано по чл.251 ал.1 от Наказателния кодекс.

На 23 март 2023 г. на ГКПП - Капитан Андреево за излизане от България в посока към Турция пристигнал лек автомобил с румънска регистрация, управляван от М.Г.,   на 41 г. Той пътувал от Румъния за Турция през България. При извършена проверка под предните седалки и между предната и задната седалки митническите служители от Териториална дирекция Митница Бургас при Агенция „Митници“ открили осем полиетиленови плика, съдържащи еврови банкноти с различен номинал. Недекларираните парични средства са в размер на 1 562 865 евро с българска равностойност около 3 056 698 лева.

„Любопитното в случая е, че толкова голямо количество пари се пренасят в лек автомобил. Нарушителят е обяснил, че придобитите парични средства са му дадени от баща му след продажбата на автобуси и с тях планирал да си купи жилище в Турция“, заяви днес на брифинг Мария Кирилова, заместник-районен прокурор на гр. Хасково.

„От началото на годината до момента митническите служители на МП Капитан Андреево са открили валута с левова равностойност над 10 000 000 лева. Основно валутата се задържа в товарни автомобили и автобуси, но във връзка със засиления митнически контрол вече се търсят нови алтернативни начини за пренасяне на валута. С разкриването на всеки един случай натрупваме достатъчно рискова информация, която ни помага да откриваме т. нар. вериги на доставка“, допълни Георги Господинов, началник на Митнически пункт Капитан Андреево.

Обвиняемият М.Г. е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия случая прокурор. Работата по бързото производство продължава под надзора и ръководството на прокурор от Районна прокуратура-Хасково.

Подробности по случая бяха представени днес на съвместен брифинг на Районна прокуратура – Хасково е Агенция „Митници“. В него участваха Мария Кирилова, заместник-районен прокурор на гр. Хасково и Георги Господинов, началник на Митнически пункт Капитан Андреево.