В Районна прокуратура-Казанлък се проведе тържествена церемония по встъпване в длъжност на младши прокурор Венета Николова, назначена с решение на Висшия съдебен съвет след участие в конкурс за първоначално назначаване. В присъствието на колегите си, тя положи тържествена клетва и подписа клетвен лист, съгласно разпоредбите на чл. 156 и чл. 157 от Закона за съдебната власт. Административният ръководител на Районна прокуратура - Казанлък Таня Димитрова представи Венета Николова пред колегите, като й пожела успехи в прокурорската работа. Тя е завършила специалността „Право“ в Бургаски свободен университет. Работила е като адвокат и юрисконсулт в търговско дружество. Колегите от Районна прокуратура - Казанлък също й пожелаха успешна и пълноценна професионална реализация.

Научи повече

За периода от месец март до месец юни 2020 г., Районна прокуратура - Казанлък е внесла в съда 12 обвинителни акта и едно споразумение по дела за нарушаване на задължителната карантина – престъпление по чл. 355 от Наказателния кодекс. Осъдени са 6 лица, от които 5 мъже и едно непълнолетно момиче. Наложени са следните наказания - спрямо 5 лица е определено условно наказание от 1 година «лишаване от свобода» с изпитателен срок от 3 години, едно лице е с наказание «пробация», 4 лица са с наложено наказание  «глоба»  в размер на 10 000лв., а едно лице е с наложено наказание «глоба» в размер на 5 000 лв. Посочените осъждания са влезли в законна сила. Насрочени за разглеждане в съдебна фаза са още 7 наказателни производства. Водят се разследвания по други 20 досъдебни производства срещу 20 лица.

Научи повече

Районна прокуратура - Казанлък привлече като обвиняем М.Н., на 21 г., за това, че за времето от 19,30 ч. на 14.06.2020 г. до 10 ч. на 17.06.2020 г., в гр. Казанлък, от паркинг на междублоково пространство, противозаконно е отнел чуждо моторно превозно средство – лек автомобил, марка „Фолксваген Голф“ от владението на другиго, без неговото съгласие, с намерение да го ползва, като е последвала повреда на превозното средство и е било изоставено без надзор в гр. Мъглиж, и деянието е извършено повторно при условията на чл. 195, ал. 1, т. 4 от НК, а именно чрез използване на специален начин – престъпление по чл. 346, ал. 2 вр. ал. 1 вр. чл. 195, ал. 1, т. 4  вр. чл. 28 от Наказателния кодекс. На 14.06.2020 г., около 19.30 ч., собственикът на автомобила го паркирал пред блока, в който живеел в гр. Казанлък. Колата не се заключвала, поради повреда на шофьорската врата. За периода между 14  юни и 17 юни 2020 г., обвиняемият установил, че колата не е заключена и решил да я отнеме. Той влязъл в купето през шофьорската врата и стартирал двигателя без контактен ключ, чрез свързване на кабели. М.Н. привел автомобила в движение и го закарал в гр. Мъглиж. Там колата се повредила и той я изоставил на една от улиците в града. Автомобилът бил установен и върнат на собственика след разкриване на престъплението. М.Н. е многократно осъждан за кражби и противозаконно отнемане на моторно превозно средство. Той е задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Днес, 19 юни 2020 г., Районна прокуратура – Казанлък внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо М.Н.

Научи повече

Районна прокуратура – Казанлък внесе в съда обвинителен акт спрямо Ж.С., на 41 г.,  за това, че в периода от 25.09.2019 г. до 1.10.2019 г., от частен дом в гр.Казанлък, в условията на продължавано престъпление, на два пъти, е отнел чужди движими вещи - пари - общо сумата 320  лв., от владението на 93-годишна жена, с намерение противозаконно да ги присвои, като е употребил за това сила и заплашване - престъпление по чл.198, ал.1 вр. чл. 26, ал.1 от Наказателния кодекс. По делото е установено, че на 25.09.2019 г., около 22.30 ч., в гр. Казанлък,  обвиняемият Ж. С. влязъл в дома на пострадалата 93-годишна жена. Тя се намирала в една от стаите и плетяла чорапи. Обвиняемият се промъкнал през прозореца и поискал пари. Той заплашил с нож възрастната жена, като се обърнал към нея с думите: „Ще те заколя“. След това бръкнал в джоба на жилетката й, извадил портмонето и от него взел сумата от 300 лева. Преровил гардероба и чекмеджетата и си тръгнал. След няколко дни, през нощта срещу 1.10.2019 г., обвиняемият Ж.С. отново се върнал в дома на пострадалата. Този път той разбил вратата, която се затваряла с райбер и влязъл в стаята. 93-годишната жена спяла. Обвиняемият нанесъл удари с юмруци по главата й, като поставил жилетката върху лицето й, за да не го вижда. Предупредил я да мълчи, след което взел 20 лева от портмонето, преровил гардероба и чекмеджетата, но не намерил други пари и избягал. Спрямо Ж.С. е определена мярка за неотклонение „задържане под стража“, считано от 3 октомври 2019 г. Предстои делото да бъде насрочено за разглеждане в Районен съд – Казанлък.

Научи повече