Военноокръжна прокуратура – гр. Сливен съвместно с Военен съд – гр. Сливен ще проведе информационна кампания „Ден на отворени врати“ на 15.04.2022 год. на тема „Ролята на военното правораздаване за националната сигурност на Република България“.

Научи повече

В периода на обявеното извънредно положение справки по преписки и дела се извършват САМО на тел./факс 044 / 66 71 82  и на електронна поща [email protected]

Научи повече

По обвинение на Военноокръжна прокуратура – Сливен, съдът наложи 3 години и  6  месеца «лишаване от свобода» за подсъдим, присвоил 64 326,94 лева – собственост на Министерство на отбраната         По обвинителен акт на Военноокръжна прокуратура – Сливен, с присъда от 19.05.2016 год. състав на Сливенски военен съд призна за виновен Д. И. – бивш директор на ………. за присвояване на парични средства в големи размери - 64 326,94 лв., собственост на МО. На Д. И.е наложено наказание лишаване от свобода за срок от 3 години и 6 месеца при първоначален „общ” режим, както и конфискация на част от имуществото му – ½ идеална част от апартамент в …………. Подсъдимият Д. И. е лишен от право да заема държавна или обществена длъжност или да упражняват професия, свързана с управление, съхранение, контрол или отчитане на финансови или стоково – материални средства за срок от пет години. През периода 09.05.2005г. – 04.06.2009г., в …………, Д. И.  в качеството му на длъжностно лице – директор на ………… , при условията на продължавано престъпление, присвоил пари, собственост на ………… в размер на 64 326,94 лева – в големи размери, връчени в това му качество да ги управлява- престъпление  по чл. 202, ал.2,т.1, вр.чл.201, вр.чл.26, ал.1 от НК. Д. И.  разпоредил превеждането на присвоената сума по сметка на юридическо лице – изпълнител на обществена поръчка за заплащане на дейности, които на практика не са били осъществени. Същото лице е осъдено и по внесени обвинителни актове от прокурори при Военноокръжна прокуратура – Сливен в Сливенски военен съд с присъди от 22.04.2016 год. и 26.04.2016 год. за присвояване на средства собственост на МО, като престъпленията са свързани също с осъществяване на процедури по Закона за обществените поръчки.

Научи повече

Военноокръжна прокуратура - гр.Сливен и Регионална служба „Военна полиция” - гр.Варна разкриха организирана престъпна група (ОПГ) в гр.Варна с участието на военнослужещ и граждански лица, специализирана в извършването на кражби на различни марки скъпи автомобили на територията на цялата страна, които се разкомплектоват и продават на части, а на други автомобили се пренабиват номера на двигател и рама с цел препродажба. В хода на започнатото досъдебно производство са извършени претърсвания на гаражи и частни домове в гр.Варна, при които са намерени и иззети автомобили, части от тях, регистрационни табели, ключове, инструменти и други вещи, предмет на престъплението. Повдигнати са обвинения, като спрямо двама от обвиняемите са взети постоянни мерки за неотклонение „Задържане под стража”. ОПГ има изградена структура с разпределени функции между участниците - ръководител, който е рецидивист и изпълнители на конкретни задачи. Към момента продължават оперативно - издирвателните мероприятия и процесуално-следствените действия за събиране на доказателства за дейността на групата.

Научи повече

Новини