ОЛАФ и прокурори от ЕС се срещат в България, за да засилят сътрудничеството в борбата срещу измамите с европейските фондове

17 Ноември 2011 г.

Днес 17 ноември 2011г., в София се откри Деветата двудневна конференция на ОЛАФ за прокурори, занимаващи се с дела свързани с измами с еврофондове.

Водеща тема на конференцията е сътрудничеството между националните институции в борбата с измамите.

Конференцията беше открита ...

Днес 17 ноември 2011г., в София се откри Деветата двудневна конференция на ОЛАФ за прокурори, занимаващи се с дела свързани с измами с еврофондове.

Водеща тема на конференцията е сътрудничеството между националните институции в борбата с измамите.

Конференцията беше открита от министъра на правосъдието г-жа Маргарита Попова, главния прокурор г-н Борис Велчев и генералния директор на ОЛАФ г-н Джовани Кеслер.

В словото си главният прокурор подчерта, че изборът на ОЛАФ да проведе ежегодната си конференция в България, е признание за положените усилия и постигнатите резултати в борбата с финансовите измами.

„Комуникацията и съвместната работа с ОЛАФ се оказаха от изключително значение за успешното приключване на разследванията. За нас ОЛАФ е важен партньор в работата ни по установяването, разследването и доказването на престъпни посегателства срещу бюджета на Европейския съюз, особено в случаите когато се касае за престъпления извършени на територията на няколко държави членки.

 Следва да отдадем заслужено внимание и на АФКОС – службата за координация, която беше създадена още в периода на преговорите за присъединяване на България към ЕС, но запазена и след реалното членство на страната ни в евросъюза.” – каза г-н Велчев.

Генералният директор на ОЛАФ, г-н Кеслер отбеляза: „Тясното сътрудничество и нестихващият поток от информация между прокурорите и административните органи са от основно значение за защитата на бюджета на ЕС. Това може да се постигне само чрез добри работни взаимоотношения и взаимно уважение към всяка една отделна институция. Доброто взаимодействие е също така важно за ОЛАФ. Като административна институция, ОЛАФ разследва измамите, но също така разчита на националните власти да възстановят неправомерно използваните пари и да предявят обвинение срещу извършителите“, каза Джовани Кеслер, Генерален директор на ОЛАФ.

Тазгодишната конференция обърна голямо внимание на сътрудничеството и обмяната на информацията между съдебните и административните органи. Например, съдебната власт, разследваща подозрения за измами трябва да получава информация от административните органи, не само във връзка с потенциалните престъпления, но също и със съществуващата практическа и правна рамка, отнасяща се до съответните европейски фондове. На по-късен етап, резултатите от криминалните разследвания трябва да се прехвърлят към административните органи, за да им помогнат да предприемат превантивни мерки и такива за възстановяване на средствата. На последно място, резултатите от паралелни административни производства, в случай, че имат влияние върху наказателните производства, трябва да бъдат съгласувани отново със съдебните власти.

Конференцията в София събра над 120 участника, предимно прокурори от страните-членки и кандидат-членки на ЕС, представители на Евроджъст и други партньори, които също присъстваха на събитието. Юристи от съдебните и административните власти в България, Италия, Холандия, Полша и Румъния бяха поканени да представят и обсъдят техният принос в борбата с нарушенията и измамите, засягащи бюджета на ЕС и необходимостта от взаимодействие с партньори от публичния сектор.