И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов приветства младшите прокурори и следователи, завършили Националния институт на правосъдието

28 Юни 2024 г.

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов приветства младшите прокурори и следователи, които получиха своите решения за назначаване след успешно завършено първоначално обучение в Националния институт на правосъдието (НИП). Осемнадесетият випуск от създаването на института се състои от 19 прокурори, 15 следователи и 30 съдии.

Главният прокурор посъветва младшите магистрати в професионалния си път да се ръководят от спазването на закона и да проявяват човещина: „Поставяйте се на мястото на пострадалия, на жертвата. Върху вас пада отговорността да прилагате закона, но и да прилагате човещината“. Борислав Сарафов се обърна специално към следователите като определи професията им като най-вълнуващата и най-интересната. „От вашето усърдие и професионализъм, от събраните доказателства, зависи хода на цялото дело“, заяви главният прокурор. 

На младшите прокурори главният прокурор напомни, че техните решения ще определят човешки съдби и че тогите, които от днес ще носят, са огромна отговорност. Той им пожела да работят така че да се гордеят със себе си и да пазят авторитета на съдебната власт.

На церемонията по завършването на випуск 2023/2024 г. присъстваха директорът на Националния институт на правосъдието Миглена Тачева, заместник министърът на правосъдието Бисерка Цанева, председателят на ВАС Георги Чолаков, и.ф. директорът на Националната следствена служба Ивелина Христова, Евгени Иванов – член на Висшия прокурорски съвет и др.