СГП задържа и обвини лице за компютърни престъпления

29 Юни 2024 г.

Софийска градска прокуратура привлече като обвиняем и задържа за срок до 72 часа Теодор Ил., на 21 г., във връзка с многократни неправомерни действия (компютърни престъпления) – нерегламентиран достъп до информационни системи на десетки държавни институции, търговски банки, застрахователни компании и други юридически лица, копиране и използване на съответните данни от информационните масиви и др. Установено е, че нерегламентираният достъп до базите данни е осъществяван в периода от м. март 2020 г. до м. януари 2024 г.

На 28.06.2024 г. по досъдебно производство, водено под надзора на СГП, следователи от отдел „Киберпрестъпления“ на Национална следствена служба, съвместно със служители на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ - МВР, са предприели действия по разследването – претърсвания и изземвания, при които са проверени над 20 адреса на територията на страната. В хода на операция е установен и задържан – Теодор Ил., представящ се в онлайн пространството с псевдонима „Емил Кюлев“. В хода на операцията е иззета компютърна техника, в т.ч. и персонален лаптоп, който задържаният се е опитал да унищожи. 

Спрямо Теодор Ил. са повдигнати обвинения по чл. 319а, ал. 1; 319б, ал. 2, както и по чл. 216, ал. 3 от Наказателния кодекс. 

Предстои възлагането на експертизи на иззетата техника. Извършени са разпити на свидетели. Действията по разследване на престъпната дейност на продължават. 

Прокурор от СГП ще поиска от Софийски градски съд налагането на мярка за неотклонение „задържане под стража“.