Позиция на ръководството на Прокуратурата на Република България

5 Юли 2021 г.

По повод изявлението на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков по Българското национално радио от 05.07.2021 г., съдържащо негативни коментари и оценки относно работата на прокурори в страната по конкретни досъдебни производства за престъпления, свързани с изборните права на гражданите и искания за предприемане на незабавни кадрови мерки – налагане на дисциплинарни наказания и „отстраняване“ на същите, Прокуратурата на Република България заявява, че ще защити и ще застане зад всеки магистрат, който изпълнява служебните си задължения при спазването на закона, съобразно принципите на правовата държава. Считаме, че цитираното изявление представлява опит за грубо посегателство върху независимостта на прокуратурата и е опит за неправомерно влияние и вмешателство в осъществяване на функциите на магистратите при вземане на решения по конкретни досъдебни производства, което е в противоречие с конституционно установения принцип за разделение на властите. По този начин се засяга независимостта на прокуратурата, цели се уронване на престижа на съдебната власт и се нарушава принципа на върховенството на правото.

Припомняме, че независимостта е право на прокурорите и следователите, чието осигуряване е отговорност на всички държавни институции. Нейното отстояване гарантира изпълнението на служебните ни задължения, подчинени само на  закона, познанието и личното убеждение на всеки магистрат, без въздействие на субективни виждания, в интерес на защитата на правата на гражданите.

Върховенството на закона е ключов принцип в демократичните държави, а член Втори от Договора за Европейския съюз определя зачитането му като най-важна ценност.  Съобразно практиката на съда на Европейския съюз, независимостта на съдебната власт е изведена като самостоятелно понятие на правото на Съюза, което стои в основата на върховенството на закона. Затова органите на съдебната власт във всяка държава членка трябва да са защитени от външна намеса, застрашаваща тяхната независимост при вземането на решения.  Прокуратурата на Република България, като част от съдебната власт, има основна роля в утвърждаването на върховенството на закона. Опитите на представители на политическите среди у нас да застрашават нейната независимост чрез указване на натиск, представлява недопустима намеса в осъществяване на конституционно определените правомощия на магистратите.

Надяваме се, че няма да бъдат възродени отдавна отминали и отречени от времето недемократични практики, противоречащи на конституционно установените принципи на правовата държава, целящи дискредитиране на органите на съдебната власт.

Прокуратурата на Република България ще продължи да отстоява европейските ценности и да се ръководи от Конституцията и законите в страната. За пореден път декларираме волята си за професионално и ефективно взаимодействие с всички органи и институции, имащи отношение към противодействие и разкриване на престъпления с цел защита правата на гражданите. 

Настоящата позиция на Прокуратурата на Република България ще бъде изпратена до президента на Република България, до Европейския парламент, до Европейската комисия , до посолствата на държавите членки на Европейския съюз в България, както и до посолствата на САЩ и на Обединено кралство Великобритания.