Ако замесените в скандала не напуснат сами, ВСС е длъжен да проведе нови избори за ръководители

21 Октомври 2009 г.

Становище на Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България

Асоциацията на прокурорите в България категорично изразява своята отрицателна позиция относно публичния скандал, свързан с опитите за назначаване на административни ръководители в съдебната система чрез „лобиране”, подплатено с плащане на ...

Становище на Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България

Асоциацията на прокурорите в България категорично изразява своята отрицателна позиция относно публичния скандал, свързан с опитите за назначаване на административни ръководители в съдебната система чрез „лобиране”, подплатено с плащане на крупни суми.

В ситуация на крайно недоверие към съдебната система, в която се намира обществото ни, съпроводена с публикации в медиите за наличие на корупция сред магистратите и изказвани лични впечатления от граждани, имали съприкосновение със съдебната система, е крайно некоректно и безотговорно магистрати, които претендират да заемат ръководни постове в тази система, да търсят извънзаконови и престъпни начини за израстване в кариерата.

Асоциацията на прокурорите в България, като организация, бореща се за най-високи стандарти в работата на съдебните органи, за издигане авторитета на магистратите и за утвърждаване на високи морални качества, счита, че всички кандидати за ръководни постове, а и членове на ВСС, които по някакъв начин са допуснали имената им да бъдат замесени в този скандал, следва да намерят сили и да подадат своите оставки. Като напуснат не само постовете, на които са били назначени, но и съдебната система. Това е единственият начин те да защитят своето достойнство и да допринесат за изчистване на имиджа на магистратурата. Считаме, че същото трябва да сторят и онези прокурори и съдии, които са се кандидатирали за административни постове, но не са успели в избора. Причината е ясна: дори фактът, че са намерили за нужно да се обаждат и да поддържат контакти със съмнителни лица, от които са очаквали очевидно неморална и незаконна подкрепа, е основание да напуснат и съдебната система.

Независимо от изхода на провежданото към момента разследване от страна на прокуратурата, дори и да не се докаже извършено престъпление, поведението на магистратите, потърсили нерегламентирани начини за растеж в кариерата, е твърде далеч от морала, който те би трябвало да притежават.

Обръщаме се към Министерството на правосъдието и Народното събрание час по-скоро да бъдат подготвени и приети промени в Закона за съдебната власт, които да осигурят прозрачни процедури при избор на административни ръководители, действително въвеждане на конкурсния принцип и разписването на нови правила за атестиране, чрез които да се оценяват коректно личните и професионалните качества на всеки един кандидат.

Далеч сме от мисълта, че всички магистрати, замесени по някакъв начин в скандала, ще подадат оставки. Ето защо, предвид съмнението за нарушени процедури, призоваваме ВСС да постъпи достойно: да събере сили, да отмени своите решения за назначения и да обяви нови конкурси. Това е единственият начин, по който върховният орган на съдебната система ще постави ново начало в своята работа и ще снеме всякакво съмнение за некоректност при назначенията на административните ръководители.

Не бива да се допуска и без това крехкото доверие, което обществото има към съдебната система, да продължава да бъде разклащано.

Магистратите заслужават да бъдат ръководени от доблестни и морални професионалисти, върху които не тежи сянка на съмнение за корумпираност и липса на нужните персонални качества, залегнали в Кодекса за етично поведение на българските магистрати. Съгласно този Кодекс българските магистрати са длъжни да спазват благоприличие и да се въздържат от всякакви действия, които биха могли да компрометират честта на съдията, прокурора и следователя в професията и обществото. Кодексът, създаден и приет от ВСС, е задължителен за всички, които работят в съдебната система. В него е поставена моралната рамка за професионалното ни поведение и всеки, който я наруши, следва да понесе своята лична отговорност за това.

Асоциацията на прокурорите в България намира, че единствената възможна, правилна и достойна стъпка от страна на магистратите, чиито имена са замесени в грандиозния скандал около т. нар. „човек с ланците”, е да подадат своите оставки и да освободят заеманите от тях постове.

Камен Михов, председател на Асоциацията на прокурорите в България