ДЕКЛАРАЦИЯ на прокурорите и служителите в Районна прокуратура гр.Ботевград.

13 Юли 2020 г.

Магистратите и служителите в РП-Ботевград се противопоставят остро на изказването на президентът Румен Радев в което отправи искане за оставката на главния прокурор Иван Гешев. В подкрепа на тази си позиция същият използва аргументи за упражнен „прокурорски рекет“ и за наличие на „мафия“ в Прокуратурата.

По този начин не само се нарушава принципа за разделение на властите, но и се рушат основни устои  на  правовата държава- върховенството на закона и независимостта на съдебната власт.

Съгласно българското законодателство и Конституцията на Република България, прокуратурата е неделима част от съдебната власт. Съдебната власт е независима. При осъществяване на своите функции прокурорите се подчиняват само и единствено на закона. Това гарантира тяхната функционална независимост като магистрати. Изключва се всякаква  подчиненост на лица и институции.

Възразяваме  срещу всички опити Прокуратурата да бъде намесена в политически скандали и манипулации.

Изказваме своята подкрепа и уважение към всички работещи в системата на Прокуратурата на Република България прокурори, следователи и съдебни служители, които честно, съвестно и всеотдайно изпълняват своите професионални задължения.