Петима обвиняеми остават в ареста, след поддържани искания от Апелативна прокуратура – Велико Търново

29 Юни 2018 г.

След протест на Окръжна прокуратура – Плевен подържан от Апелативна прокуратура – Велико Търново, въззивният съд измени взетата мярка „парична гаранция от 2000 лв. “ в „задържане под стража“ спрямо обвиняем за подкуп. Прокуратурата е привлякла лицето в качеството на обвиняем за извършено престъпление по чл. 304 НК за това, че е предложил на полицейски служител сумата 2000 лв, за да не изпълни служебните си задължения. Подкупът е предложен във връзка с извършено друго престъпление по 234 НК /държане на 250 стека цигари без акцизен бандерол/. Съдът прие доводите на прокуратура, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието, което е тежко умишлено престъпление, за което се предвижда наказание до 10 години лишаване от свобода и глоба до 15 000 лв. Съществува реална опасност лицето да извърши друго престъпление или да се укрие. Поради това съдът уважи протеста на прокуратура и задържа лицето.

По протест на Окръжна прокуратура – Велико Търново, подържан от Апелативна прокуратура- Велико Търново, въззивният съдът промени взетата марка „домашен арест“ в „задържане под стража“ на И. С. Лицето е привлечено в качеството на обвиняем за престъпление по чл. 354а от НК /за това, че в село в община Велико Търново, в условията на опасен рецидив,произвел и държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества – 20 кг. амфетамин/. Съдът прие доводите на прокуратура, че деянието е тежко умишлено, извършено в условията на опасен рецидив, като предмета на престъплението е в особено големи размери, което обуславя наличие на опасност лицето да се укрие или да извърши друго престъпление, като  към монета не е настъпила промяна на обстоятелствата за вземане на по-леко мярка за неотклонение.

 

На трима обвиняеми, взетите мерки за неотклонение „задържане под стража“ са потвърдени, след подържано искане на окръжна прокуратура от Апелативна прокуратура – Велико Търново.

С постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“, взета по искане Окръжна прокуратура – Плевен, остава обвиняем  за опит за убийство  /за това, че на 10.06.2018г в  гр. Долна Митрополия, обл. Плевен, направил опит умишлено да умъртви В. Д., като деянието  останало недовършено поради независещи от дееца причини./ Престъпление по чл. 115, вр. чл. 18 от НК. От данните по делото може да се направи обосновано предположение за авторството на деяние. Предвиденото наказание за това деяние от 10 до 20 години лишаване от свобода. Лицето е осъждано многократно и е налице реална опасност да се укрие или извърши друго престъпление.