Районна прокуратура - Хасково привлече като обвиняеми двама мъже за незаконно държане на огнестрелни оръжия и боеприпаси и търговия с тях

18 Юли 2024 г.

Районна прокуратура – Хасково привлече като обвиняеми Д.К., на 58 г., и Н.К., на 42 г.

Д.К. е привлечен като обвиняем за това, че на 16.07.2024  г. в гр. Димитровград, обл. Хасково, е държал огнестрелни оръжия – автомат „Калашников“ и пистолети, и 191 броя боеприпаси за тях, без да има за това надлежно разрешително – престъпление по чл. 339 ал.2 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

Н.К. е привлечен като обвиняем за това, че  на 27 март 2024 г. в гр. Димитровград, обл. Хасково, е отчуждил, като е продал - боен пистолет „Берета“, боен пистолет „Макаров“, боен пистолет „Астра“, със заличен сериен номер, и боеприпаси за тях – престъпление по чл. 339 ал.3 вр. чл. 26 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Спрямо Н.К. е повдигнато и второ обвинение за това, че в периода от 27 март 2024 г. до 16.07.2024 г., гр. Димитровград, обл. Хасково, гр. Първомай, обл. Пловдив,  при условията на продължавано престъпление, е държал огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях, без да има за това надлежно разрешително – престъпление по чл. 339 ал. 1 вр. чл. 26 ал. 1 от Наказателния кодекс.

На 16 юли 2024 г. е била проведена специализирана полицейска операция от служители на ГД БОП-МВР на територията на гр. Димитровград,  гр. Хасково и гр. София под надзора на Районна прокуратура – Хасково. Извършени са били претърсвания и изземвания от жилища и автомобили, като са били иззети незаконно държани оръжия и боеприпаси. Установено е че, двамата обвиняеми са извършвали търговска дейност с незаконно оръжие в страната, като търсели клиенти за пласирането му. 

По делото се извършват действия по разследването – разпити на свидетели, включително и пред съдия, назначени са съдебно-балистични експертизи и др. Продължават процесуално-следствените действия за установяване и на други лица, съпричастни към престъпната дейност.

Двамата обвиняеми са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Районна прокуратура – Хасково да внесе искане в Районен съд – Димитровград за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях. 

Подробности по случая бяха представени днес на съвместен брифинг на Окръжна и Районна прокуратура – Хасково и ГД БОП – МВР. В него участваха Иван Стоянов, окръжен прокурор на гр. Хасково, ст. комисар Калин Литов, заместник-директор на ГД БОП-МВР и Красимира Нейчева, прокурор от Районна прокуратура – Хасково.