Районна прокуратура –Русе предаде на съд мъж, за съставяне на неверен документ пред застраховател

28 Ноември 2016 г.

Районна прокуратура –Русе внесе в съда обвинителен акт срещу 45-годишен мъж, за съставяне на документ с невярно съдържание, който представил  пред застрахователно дружество, с цел получаване на обезщетение.

РРайонна прокуратура –Русе внесе в съда обвинителен акт срещу 45-годишен мъж, за съставяне на документ с невярно съдържание, който представил  пред застрахователно дружество, с цел получаване на обезщетение.

Обвинението срещу Здравко Р. е за това, че на  06.08.2015 г. в гр.Русе, чрез съставяне на документ с невярно съдържание – Уведомление за щети по МПС от него  до ЗАД „Алианц България“ – гр.София, съзнателно направил опит да даде възможност на друго юридическо лице – Сдружение „Ловно-рибарско дружество „Сокол“ – гр.Исперих,  да получи без правно основание чуждо движимо имущество – парична сума в размер на 14 860 лева, собственост на ЗАД „Алианц България“ – гр.София, като деянието останало недовършено по независещи от волята му причини - престъпление по чл.212, ал.2, вр. ал.1, вр. чл.18, ал.1 от НК.

Обвиняемият  работел в Сдружение „Ловно-рибарско дружество „Сокол“ – гр.Исперих, на длъжност „специалист – ловно стопанство“. С оглед спецификата на заемана длъжност - по всяко време на денонощието да отговаря на сигнали за бракониерски прояви, му  бил поверен новозакупен от дружеството автомобил. На 27.08.2014 г. обвиняемият, застраховал в ЗАД „Алианц България“, лекия автомобил „Грейт Уол“, като полицата била в размер на 21 800 лв. На 05.08.2015г., непълнолетният син на обвиняемият, въпреки, че бил неправоспособен водач, взел служебния автомобил на баща си и започнал да го управлява, но изгубил контрол и се блъснал в дърво. Обвиняемият уведомил  органите на МВР за настъпилото пътно-транспортно произшествие, като заявил, че той е управлявал автомобила.  В тази връзка  в офис на ЗАД „Алианц България“ в гр.Русе, подал уведомление за щети по МПС от 06.08.2015г., като декларирал, че при пътно-транспортното произшествие моторното превозно средство е било управлявано от него.

 Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.