ОС - Ямбол одобри споразумение, с което Николай Попов се признава за виновен в опит незаконно да пренесе през границата на страната ни на високо-рисков наркотик на стойност над 599 000 лв.

10 Ноември 2016 г.

За престъплението ще изтърпи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 6 г. и ще плати „глоба“ от 100 000 лв.

Окръжен съд - Ямбол одобри споразумение, съгласно което Николай Михайлов Попов от с.Топузово, обл. Сливен се признава за виновен в това, че на 28.03.2016 г., около 12,25 ч. през ГКПП-Лесово, обл.Ямбол, на трасе за обработка на изходящи автомобили от Република България за Република Турция с автомобил марка „Ауди А8“, без надлежно разрешително, направил опит да пренесе през границата на страната /от Република България за Република Турция/ високо рисково наркотично вещество /MDMA, екстази/ с общо нето тегло 23 962,720 гр. на обща стойност 599 068 лв., находящи се в 15 прозрачни полиетиленови плика, като деянието е останало недовършено поради независещи от дееца причини - престъпление по чл.242 ал.2, вр. чл.18 ал.1 от НК.

За това тежко умишлено престъпление Попов е приел да му бъде наложено наказание в размер на 6 г. „лишаване от свобода“, което ще изтърпи ефективно при „строг“ режим в затворническо общежитие от закрит тип и „глоба“ в размер на 100 000 лв.

Съдът е потвърдил взетата по отношение на Николай Попов мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Наркотикът е отнет в полза на държавата и подлежи на унищожаване. Автомобилът, послужил за превозване на наркотика също е отнет в полза на държавата.

Споразумението има силата на влязла в законна сила осъдителна присъда и не подлежи на обжалване.