Окръжна прокуратура – Велико Търново предаде на съд шофьор, причинил катастрофа с един загинал човек

29 Юли 2016 г.

Окръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу шофьор, нарушил правилата за движение по пътищата и причинил катастрофа, при която е загинал човек - престъпление по чл. 343, ал. 1, буква „в“, вр. чл. 342, ал. 1,  от НК.

          Окръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу шофьор, нарушил правилата за движение по пътищата и причинил катастрофа, при която е загинал човек - престъпление по чл. 343, ал. 1, буква „в“, вр. чл. 342, ал. 1,  от НК.

         Обвинението срещу Феркан Р. е за това, че на  12.10.2015 г., в землището на село Горна Студена, общ. Свищов,  при управление на лек автомобил „Рено 19“ , при движението си в посока от гр. Свищов към гр. Павликени,  нарушил правилата за движение по пътищата, като при навлизане в кръстовище не съобразил своето поведение с пътен знак  „Спри! Пропусни движещите се по пътя с предимство!“,  движил се със скорост 69,8 км/ч, която не му позволила при необходимост да спре, не пропуснал движещия се по пътя с предимство в посока от гр. Плевен към гр. Русе лек автомобил „Опел Астра“, в резултат на което настъпил  удар между двата автомобила  и по непредпазливост причинил смъртта на  Любчо Р./управлявал лек автомобил „Опел Астра“/.

 На 12.10.2015 г. около 13:30 ч.  обвиняемият  предприел пътуване от гр. Свищов за гр. Павликени с лекия автомобил „Рено 19“.  Около 14:30 ч. достигнал до кръстовище в землището на с. Горна Студена. За превозните средства, движещи се в същата посока, важали поредица от пътни знаци, непосредствено преди навлизането в кръстовището – „Участък с концентрация на пътнотранспортни произшествия“, „Пропусни движещите се по пътя с предимство“, „Спри! Пропусни движещите се по пътя с предимство“. По същото време в кръстовището навлязъл управляваният от пострадалия Любчо Р. лек автомобил „Опел Астра“. В момента, в който опелът  започнал навлизане в кръстовището, обвиняемият Феркан Р., без да спре на важащия за него знак „Спри! Пропусни движещите се по пътя с предимство“ и без да намали скоростта от 69,8 км/ч, също  навлязъл в кръстовището, в резултата на което настъпил сблъсък между двата автомобила.  Ударът бил челен централен за лекия автомобил „Рено 19“ и страничен за лекия автомобил „Опел Астра“. При настъпилото пътнотранспортно произшествие, пострадалият Любчо Р. получил тежки травми, в резултат на които починал на място.

 Предстои насрочване на делото за разглеждане от Окръжен съд-В. Търново.