Великотърновският апелативен съд уважи протеста на прокуратурата и остави в ареста обвиняем за участие в ОПГ за имотни измами

26 Април 2024 г.

Великотърновският апелативен съд уважи протеста на прокуратурата, като отмени определението на Окръжен съд-Русе (с което е била взета мярка за неотклонение „домашен арест“)  и задържа под стража Д.Г., който е обвиняем за участие в организирана престъпна група за имотни измами по досъдебно производство на Окръжна прокуратура-Русе. Становището на Великотърновската апелативна прокуратура бе, че Д.Г. следва да бъде арестуван.

Д.Г., заедно с Д.В. и А.Д., са привлечени в качеството на обвиняеми за участие в организирана престъпна група (чл. 321, ал. 3, т. 2 вр. ал. 2 от НК); измами, реализирани от няколко лица, сговорили се предварително, при които са нанесени вреди в големи размери по (чл. 210, ал. 1, т. 2, т. 5 вр. чл. 209, ал. 1 вр. чл. 20, ал. 4 вр. чл. 26, ал. 1 от НК); укриване и унищожаване на чужди частни документи (чл. 316 вр. чл. 309, ал. 1 вр. чл. 20, ал. 2 вр. чл. 26, ал. 1 от НК) и използване на неистински официални документи (чл. 316 вр. чл. 308, ал. 3, т. 2 вр. ал. 2 вр. ал. 1 вр. чл. 20, ал. 2 от НК). 

Във връзка с разкритото престъпление от Окръжна прокуратура-Русе бе даден брифинг, като бе съобщено, че групата е действала от ноември 2020 г. и е извършила пет имотни измами. След съставянето на неистински завещания, те са били представяни пред нотариуси, които са ги обявявали с протокол за обявяване на саморъчно завещание по реда на Закона за наследството. Лицата, в полза на които се „завещавало“, впоследствие продавали недвижимите имоти. Така те въвеждали в заблуждение добросъвестните купувачи, че са действителни собственици на въпросните имоти, а получените от продажбата парични средства разделяли помежду си.

С мярка за неотклонение „задържане под стража“ остава и Д.В., след като Великотърновският апелативен съд в петък отказа да уважи молбата му за изменението ѝ в по-лека. 

Третият обвиняем А.Т.  също е с мярка за неотклонение „задържане под стража“

Действията по разследването продължават под ръководството на Окръжна прокуратура-Русе.