Неправоспособен водач, ползвал чужди документи, за да заблуди полицейски служители, е предаден на съд по обвинение на Районна прокуратура – Велико Търново.

22 Юли 2016 г.

Районна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 53-годишен мъж, който си служил с  чужди документи, с цел да заблуди полицейски служители - престъпление по чл. 318 от НК.

Районна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 53-годишен мъж, който си служил с  чужди документи, с цел да заблуди полицейски служители - престъпление по чл. 318 от НК.

Обвинението срещу Петър П. е за това, че на  23.09.2014 г. в град Килифарево, противозаконно си служил с официални документи – свидетелство за управление на МПС и лична карта на друго лице /Александър А./, с цел да заблуди длъжностните лица – младши автоконтрольори в Сектор „Пътна полиция” в ОД на МВР- В. Търново, като извършеното не представлява по-тежко престъпление.

На 15.06.2016 г. в град Дебелец отново противозаконно си служил с официален документ – свидетелство за управление на МПС на друго лице /Койчо К./   с цел да заблуди длъжностно лице – младши полицейски инспектор в РУ Велико Търново, като извършеното не представлява по-тежко престъпление.

Обвиняемият е неправоспособен водач на моторно превозно средство.

На 19.05.2004 г. документите  за самоличност – свидетелство за управление на МПС и лична карта на Александър А. били откраднати, за което пострадалият  съобщил в полицията и след проверка те били  обявени за невалидни и издадени нови. Същата година  обвиняемият се снабдил с откраднатите документи за самоличност на Александър А. Тъй като визуално между двамата  имало прилика, обвиняемият решил да ползва чуждите документи,  за да удостоверява правоспособност да управлява моторно превозно средство. След като през 2009 г. бащата на обвиняемия починал, той задържал свидетелството му за управление на МПС със същата цел. На 23.09.2014 г. Петър П. управлявал в  гр. Килифарево,  лек автомобил „БМВ”, където бил спрян за проверка, като на  полицейските служители  представил свидетелство за управление на МПС и лична карта на името на Александър А.  Тъй като представеното им свидетелство за управление на моторно превозно средство било с изтекъл срок и автомобила не бил преминал технически преглед полицаите съставили акт на името на Александър А.

В началото на 2016 г. Александър А.  посетил НАП за издаване на удостоверение за липса на задължения, където с изненада установил, че дължи сумата от 50 лв. по наказателно постановление, издадено от ОД на МВР- В. Търново.

На 15.06.2016 г. при управление на лек автомобил  „Пежо“, в град Дебелец, обвиняемият бил спрян за проверка.  Полицейските служители установили, че водачът на превозното средство е Петър П., който  е неправоспособен водач и поискали да представи документи за правоспособност и документите на автомобила. Обвиняемият  дал свидетелство за управление на  името на Койчо П.  Полицейският служител му обърнали внимание , че документа не е негов. При направена проверка били открити   лична карта и СУМПС на името на Александър А.  Петър П. е осъждан.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от Районен съд- В. Търново.