Прокурори от Полша, Германия, Испания и Франция обмениха опит със свои колеги от Районна, Окръжна и Апелативна прокуратура в Бургас

12 Юли 2016 г.

Прокурори от Полша, Германия, Испания и Франция посетиха Бургас в дните от 04.07.2016 г. до 08.07.2016 г. Те се срещнаха със свои колеги, за да обменят професионален опит  в рамките на обменна програма на Европейката мрежа за съдебно обучение.

Прокурори от Полша, Германия, Испания и Франция посетиха Бургас в дните от 04.07.2016 г. до 08.07.2016 г. Те се срещнаха със свои колеги, за да обменят професионален опит  в рамките на обменна програма на Европейката мрежа за съдебно обучение.

Г-н Хоакин  Бобийо- прокурор в Районна прокуратура-Пуерто дел Росарио, Испания, който е специалист в дела за трафик на наркотици, г-н Герит Шведлер – прокурор в Окръжна прокуратура - Фленсбруг, Германия, който също е специалист по дела за трафик на наркотици, г-н Лукаж Зимич- прокурор от Окръжна прокуратура-Лодз, Полша, специалист по данъчни престъпления и пране на пари и г-жа Соланж льо Грас -  прокурор Апелативна прокуратура –Екс ан Прованс, Франция, която е специалист в областта на международното сътрудничество, бяха посрещнати от Административния ръководител на Окръжна прокуратура –Бургас, г-жа Калина Чапкънова, говорителя на Окръжната прокуратура г-жа Красимира Кателиева и прокурор Галя Маринова.

По време на посещението си в Окръжната прокуратура, чуждестранните държавни обвинители имаха възможност и зададоха въпроси по интересни за тях казуси. От своя страна, домакините също проявиха интерес към съдебната практика в Полша, Испания, Франция и Германия.

През втория ден от посещението си чуждестранните прокурори посетиха Бургаската апелативна прокуратура. Те влязоха в съдебната зала, за да наблюдават дело, водено за причинена смърт по непредпазливост след инцидент на пътя. Прокурорът по делото - г-н Георги Кузманов обясни на гостите спецификата на производството и отговори на многобройните въпроси свързани с фактическата обстановка, както и с възникналите  в залата  казуси.

По-късно през деня гостите посетиха кабинета на Административния ръководител на прокуратурата –г-н Любомир Петров, който им разясни начина на работа на магистратурата, по какви дела и какъв надзор упражняват прокурорите в нея. След това чуждестранните прокурори се срещнаха с всички свои колеги от Апелативната прокуратура, където в оживена и добронамерена дискусия задаваха въпроси и отговаряха на питания свързани с практиката в различните съдебни системи.

В следващите дни гостите посетиха  Бургаския окръжен съд, където също наблюдаваха дело в съдебната зала. Посетиха и Областната дирекция на полицията в Бургас, където се запознаха от близо с начина на работа и професионализма на служителите там.      

Гостите посетиха  и Районната прокуратура в Бургас, където бяха приети от зам.административния ръководител прокурор Веселина Гайдажиева. Чуждестранните прокурори обмениха опит и с колегите си районни прокурор, гостуваха и на Окръжната следствена служба в града.

През последния ден от посещението си гостите се запознаха и с работата на Административния съд в Бургас.