Окръжната прокуратура в Силистра внесе искане да бъде задържан под стража управител на фирма, ощетил държавния бюджет по три досъдебни производства с над 1,5 млн. лева

30 Юни 2016 г.

Окръжната прокуратура в Силистра задържа за срок до 72 часа управителя на фирма „Камерун груп“ ЕООД Даниел Д. и внесе искане в Силистренския окръжен съд за вземане на постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“. 36-годишният мъж е привлечен като обвиняем  за избягване на установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – 506 750 лева.

Окръжната прокуратура в Силистра задържа за срок до 72 часа управителя на фирма „Камерун груп“ ЕООД Даниел Д. и внесе искане в Силистренския окръжен съд за вземане на постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“. 36-годишният мъж е привлечен като обвиняем  за избягване на установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – 506 750 лева. Деянието е извършено като продължавано престъпление по член 255, ал. 3, във връзка с ал. 1, т. 2, 3 и 5 от Наказателния кодекс. Срещу Даниел Д. се водят още две наказателни производства за идентични престъпления, като щетата за държавния бюджет по трите надхвърля 1,5 млн. лева.

При извършени ревизии от данъчните органи се установило, че  „Камерун груп“ ЕООД доставило от румънска фирма 1 609 650 кг захар. Стоката не влизала в складовете на дружеството на обвиняемия, а била доставяна директно на клиенти. Отчетени били приходи от продажба на стоки за 381 425 лева. Разликата между продадените и доставените на клиентите на дружеството количества захар и действително фактурираното количество в същия период е в размер на 1 421 000 кг захар. Неотчетените продажби на захар, за които ревизираното дружество не е издало фактури, са  за над 2 млн. лева, а неначисленият ДДС – в размер на 506 750 лева, което е в особено големи размери. Вземането на държавата практически остава несъбираемо, тъй като „Камерун груп“ ЕООД не притежава нито финансови, нито материални активи.

Даниел Д. е осъден по обвинение на Окръжната прокуратура в Силистра от състав на Силистренския окръжен съд за идентично престъпление, нанесло щети на държавния бюджет в размер на  681 399 лева, на три години лишаване от свобода с петгодишен изпитателен срок през ноември 2015 г. Присъдата е била потвърдена и от Варненския апелативен съд, но е протестирана от Апелативна прокуратура във Варна заради явната несправедливост на наказанието, несъответстващо на обществената опасност на деянието и дееца. Очаква се произнасяне от Върховния касационен съд, но щетите за държавния бюджет не са възстановени.

Второто наказателно производство срещу Даниел Д. е в качеството на управител на „Конакра инвест“ ООД в Силистра, а обвинението е също за данъчно престъпление в особено големи размери. На държавния бюджет е нанесена щета за 287 773 лева, които също са несъбираеми, тъй като и „Конакра инвест“ ООД не притежава финансови и материални активи.