Окръжна прокуратура – Пловдив ръководи досъдебно производство за извършени, посредством използване на документи с невярно съдържание, парични преводи извън страната на обща стойност над 1 млн. долара

11 Май 2016 г.

Окръжна прокуратура – Пловдив наблюдава досъдебно производство за извършени в периода м. март 2015 г. – м. януари 2016 г. множество банкови преводи извън територията на страната, посредством използване на документи с невярно съдържание. Общата стойност на преведените суми възлиза на близо 1 млн. щатски долара, като преводите са били насочвани към Китай, Холандия, САЩ и Малта – престъпление по чл. 250, ал.1, вр. чл. 26, ал.1 от Наказателния кодекс.

Окръжна прокуратура – Пловдив наблюдава досъдебно производство  за извършени в периода м. март 2015 г. – м. януари 2016 г. множество банкови преводи извън територията на страната, посредством използване на документи с невярно съдържание. Общата стойност на преведените суми възлиза на близо 1 млн. щатски долара, като преводите са били насочвани към Китай, Холандия, САЩ и Малта – престъпление по чл. 250, ал.1, вр. чл. 26, ал.1 от Наказателния кодекс.

Разследването по делото се извършва от отдел „Икономическа полиция” при ОД на МВР – Пловдив, който е извършил и първоначалните оперативни и следствени действия по случая.

Към момента към наказателна отговорност за посоченото престъпление е привлечен Н.М. на 29 г. от гр. Пловдив, спрямо когото, след като е съдействал на разследването и е дал обяснения за собствената си деятелност и за тази на евентуалните си съучастници, е взета мярка за неотклонение „Парична гаранция” в размер на 10 000 лева.

За 24 часа по ЗМВР е задържан и К.К. – на 53 г. от гр. Пловдив, чието процесуално качество по делото предстои да бъде уточнено.

По делото са иззети множество документи, разпитват се свидетели, назначени са експертизи. Работи се по установяване на обстоятелствата при извършване и на други преводи с обща стойност над още 1 млн. щатски долара. Изяснява се произхода на средствата, с оглед преценка за евентуално извършено пране на пари.