Районна прокуратура – Габрово предаде на съд шофьор управлявал автобус след употреба на алкохол и катастрофирал с него

9 Май 2016 г.

Районна прокуратура – Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу 57-годишен шофьор, управлявал автобус след употреба на алкохол и катастрофирал с него -  престъпление по чл.343 ал.1 б „а“,  вр.с чл.342 ал.1 и по чл. 343б ал. 1 от НК.

Районна прокуратура – Габрово внесе в съда обвинителен акт срещу 57-годишен шофьор, управлявал автобус след употреба на алкохол и катастрофирал с него - престъпление по чл.343 ал.1 б „а“,  вр.с чл.342 ал.1 и по чл. 343б ал. 1 от НК.

Обвинението срещу Иван Б. е за това, че на 30.08.2015 г. в гр. Габрово, на ул. „Василка Бенева”, при управление на автобус „Форд Транзит”, нарушил правилата за движение и причинил пътно произшествие, като се блъснал в паркиран автомобил, а след това в ограда. В резултат на катастрофата, по непредпазливост причинил значителни имуществени вреди в размер 10298,95 лв. /щети по управлявания от него автобуса - 8084,60 лева; на лек автомобил „Фолксваген Пасат“ - 1904,14 лева и на бетонно-каменна ограда и метална врата - 310,21 лева/. Обвиняемият е управлявал автобуса с концентрация на алкохол в кръвта си над 1.2 на хиляда – 2.55 на хиляда, установено по надлежния ред.

Иван е правоспособен водач, категория С и работил като шофьор на автобус към габровска фирма. На 30.08.2015 г. сутринта бил на работа, като извършил превози по две автобусни линии до с.Орловци и до с.Балани, общ. Габрово, управлявайки автобус „Форд Транзит”. След 09:30 часа приключил работа, но не оставил автобуса на паркинга на автогарата, а продължил да го управлява, като междувременно консумирал алкохол. Около обяд управлявал автобуса по улиците на гр.Габрово. В следствие на употребения алкохол изгубил управление, навлязъл в лентата за насрещно движение, блъснал паркирания лек автомобил „Фолксваген Пасат“, след което излязъл извън пътното платно и се ударил в бетонно-каменна ограда и метална врата на недвижим имот. Автобусният шофьор бил във видимо пияно състояние. Проверка отчела концентрацията на алкохол в кръвта на обвиняемия 2.55 на хиляда.

 Предстои насрочване на делото за разглеждане от Районен съд  Габрово.