27 Юни 2022 г.

Районна прокуратура-Хасково привлече като обвиняем и задържа по бързо производство турски гражданин за недекларирани златни слитъци на стойност 759 283 лева

Сподели

Районна прокуратура-Хасково - Териториално отделение-Свиленград  привлече като обвиняем по бързо производство А.К., на 47 г., за това,  че на 25.06.2022 г., през ГКПП - Капитан Андреево, при излизане от Република България  за Република Турция, не е изпълнил задължението си да декларира пред митническите органи писмено в декларация благородни метали – златни слитъци /ленти/ с общо нето тегло 6998 грама на обща стойност 759 283 лева, пренасяни през границата на страната, която е външна за Европейския съюз. Стойността на предмета на деянието е в особено големи размери. Престъплението е квалифицирано по чл.251 ал. 1 от Наказателния кодекс. 

На 25 юни 2022 г. около 01.55 часа на ГКПП-Капитан Андреево е била извършена митническа проверка на товарен микробус, пътуващ от Австрия през България за Турция. Автомобилът управлявал А.К., турски гражданин. Извършена била и лична проверка  на водача, по време на която митническите служители открили около кръста му чанта с укрита благородни метали - златни слитъци /ленти/ от 24-каратово злато с общо нето тегло 6 998 грама на стойност 759 283 лева.

По бързото производство се извършват действия по разследването. Обвиняемият А.К. е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор от Районна прокуратура-Хасково - Териториално отделение-Свиленград.