18 Май 2022 г.

Двадесет години затвор при строг режим за убийство по обвинение на Окръжна прокуратура-Русе

Сподели

Върховният касационен съд окончателно осъди, по обвинение на  Окръжна прокуратура-Русе, мъж за причиняване на смърт на съгражданин.        

Обвинителният акт е внесен от Окръжна прокуратура-Русе. След разглеждане на делото от три съдебни инстанции, извършителят е признат за виновен и е осъден по повдигнатото му от прокуратурата обвинение. Съдът е признал П.П. за виновен за това, че на 20.09.2018 г., в гр. Ветово, обл. Русе умишлено умъртвил другиго – И.А. на 57 години, като смъртта е настъпила  на 10.10.2018 г. Убийството е извършено предумишлено и представлява опасен рецидив - престъпление по чл. 116, ал.1, вр. Чл. 115 от НК.

Обвиняемият е бил осъждан, включително и за убийство през 1997 г. Пострадалият също бил осъждан многократно за извършени престъпления. След изтърпяване на наказанията си и двамата живеели в гр. Ветово. Пострадалият злоупотребявал с алкохол, живеел като скитник, бил заядлив и отправял обиди и закани към случайни минувачи. На 20.09.2018 г. той пиел алкохол на площадка пред магазин в града. По същото време майката и сестрата на подсъдимия дошли да пазаруват. Като ги видял, И.А. започнал да ги псува и обижда. В ръката си държал нож и казал, че ще убие П.П и ще му вземе жената. Подсъдимият разбрал за случая. Ядосан от това и под въздействие на алкохол, вечерта отишъл при И.А. и му нанесъл побой с дървена пръчка. В резултат му причинил черепно-мозъчна травма, довела до смърта му.

За извършеното престъпление Окръжен съo-Русе е осъдил П.П. на доживотен затвор, като това наказание е потвърдено от Апелативен съд-Велико Търново. Върховният касационен съд е изменил присъдата, като е намалил наложеното наказание от доживотен затвор на двадесет години лишаване от свобода при първоначален строг режим.

Присъдата е приведена в изпълнение.