Великотърновският апелативен съд уважи становище на Апелативна прокуратурата-Велико Търново и остави в ареста двама полицейски служители за подкупи

22 Януари 2021 г.

Великотърновският апелативен съд остави без уважение исканията на двама обвиняеми за изменение на взетите спрямо тях от Окръжен съд-Русе мерки за неотклонение "задържане под стража". Становището на Апелативна прокуратура-Велико Търново бе, че исканията са неоснователни и лицата трябва да останат с най-строгата мярка. Двамата са привлечени в качеството на обвиняеми от Окръжна прокуратура – Русе за престъпление по чл.302, т.1, вр. чл.301, ал.1 от НК,вр. с чл.26 от НК.

Обвинението срещу Н.А. е за това, че за времето от 02.11.2020 г. до 06.01.2021 г., в гр. Сливо поле, обл. Русе, в условията на продължавано престъпление – на четири пъти, в качеството си на длъжностно лице от състава на МВР, в съучастие  с Б. Б., поискал и приел дар, който не му се следва, за да не извърши действия по служба, произтичащи от задълженията му по Закона за движение по пътищата (ЗДвП).

Обвинението срещу Е.М. е за това, че за времето от 02.08.2020 г. до 03.10.2020 г., в гр. Сливо поле, обл. Русе, в условията на продължавано престъпление – на девет пъти, в качеството си на длъжностно лице от състава на МВР, в съучастие  с Б. Б., поискал и приел дар, който не му се следва, за да не извърши действия по служба, произтичащи от задълженията му по ЗДвП.

Третият обвиняем по досъдебното производство - Б.Б., не  е обжалвал взетата спрямо него мярка за неотклонение "задържане под стража" от ОС-Русе.

Полицейските служители бяха задържани при съвместна акция на Окръжна прокуратура-Русе и Дирекция „Вътрешна сигурност“ при МВР, след като Окръжна прокуратура-Русе и Дирекция „Вътрешна сигурност“ при МВР са наблюдавали полицейските служители в продължение на повече от 5 месеца. При разследването са установени и документирани множество случаи на получени подкупи от полицейски служители от РУ-Сливо поле. По време на дежурство те вземали подкупи от водачи на МПС, които били спирани за проверка.

Въззивната инстанция прие за основателно становището от Апелативна прокуратура-Велико Търново, че са налице предпоставките за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо лицата,  поради което потвърди наложените от Окръжен съд-Русе мерки за неотклонение.

 Определенията на Апелативен съд – Велико Търново не подлежат на обжалване.