Десислава Петрова: Делото за 150 млн. лв. кредит от ББР няма общо с раздора в ДПС – води се от 2 г., но нови доказателства доведоха до обвиненията

20 Август 2024 г.

20.08.2024 г.

Ана Михова, в-к "24 часа"

Прокурор Петрова, пристигна ли в Софийската градска прокуратура (СГП) сигналът на кандидата за служебен премиер Горица Кожарева за оказан натиск върху нея? Какво съдържа той и какво ще предприемете?

- Към този момент такъв сигнал не е постъпил в СГП и не ни е известно неговото съдържание. Ако постъпи, ще бъде заведена прокурорска преписка и ще бъде разпределена на принципа на случайния подбор на наблюдаващ прокурор. Той ще прецени изнесените в сигнала твърдения и ще предприеме необходимите действия според правомощията си по закон. (В късния следобед в понеделник от Върховната прокуратура съобщиха, че сигналът ще бъде изпратен на Софийската градска - б.а.)

- Защо по необезпечен кредит в размер на близо 150 млн. лв., взет в края на 2019 г. (за който са обвинени бизнесменът Румен Гайтански-Вълка и бившият шеф на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев), разследващите органи започват работа в края на 2022 г., а обвинени има едва през август 2024 г.? Все пак това са близо 5 години. Отстрани изглежда, че разследващите органи нехаят, че ей така се “подаряват” едни 150 млн. лв.

- Софийската градска прокуратура е сезирана по случая на 27 юни 2022 г. Тогава постъпват материали от ГДБОП, които съдържат сигнал относно кредита. Наблюдаващият прокурор е възложил проверка на ГДБОП и в края на октомври 2022 г. е образувал досъдебно производство. След това делото се е движело с нормален ритъм за подобен тип сложно по своя характер разследване. До обвиненията се стига след по-малко от две години от неговото начало, когато са били събрани в пълен обем необходимите доказателства за това. 

- Защо точно в този момент, когато в ДПС се води война между Делян Пеевски и Ахмед Доган, предприехте действия? Как ще опровергаете скептиците, според които антикорупционната комисия и прокуратурата над едни е опънала чадър, а за други е бухалка?

- Делото следва свой собствен ход, който се влияе единствено от разкритията, които ни дават доказателствата. Действително, наказателното производство беше прекратено на 5 май 2023 г. поради липса на доказателства за престъпление по служба. На 12 януари 2024 г. прекратяването беше отменено от Върховната прокуратура и ни бе указано да продължим разследването, но за евентуално извършено друго престъпление. Към тази дата нямаше дори бегли индикации за предстоящите събития в ДПС. Към 15 август 2024 г. СГП разполагаше с достатъчно доказателства за обвинение. Нима трябваше да ги пренебрегнем, защото ще бъдем упрекнати, че изпълняваме нечия поръчка? 

Дори самият факт, че в този момент предприемаме действия, показва, че прокуратурата работи според доказателствата независимо от натиска, който ѝ се оказва винаги, когато са засегнати политически личности или хора с влияние. 

Всеки има право на суверенна оценка на събитията, но трябва да се има предвид какви интереси стоят зад нея.

Който желае да погледне непредубедено на нашата работа, ще види цифрите, които говорят недвусмислено. Прокуратурата константно постига 98% осъдителни присъди.

Само преди дни по обвинение на СГП беше постановено поредно наказание доживотен затвор за убийство.

Има данъчни дела, по които вследствие на нашите действия са възстановени милиони от невнесени данъци.

За първата половина на 2024 г. само от наказание глоба и само по обвинения на Софийската градска и на Софийската районна прокуратура са присъдени суми в общ размер на 1 043 489 лв. През изминалата 2023 г. са влезли в сила решения по Закона за административните нарушения и наказания, по които по предложения на прокуратурата са наложени имуществени санкции на юридически лица, които са се обогатили или биха се обогатили от извършени престъпления в общ размер на 2 301 879 лв. Това са пари, които отиват директно в държавния бюджет само от тази част от дейността на прокуратурата. А освен тези санкции има налагани и наказания конфискация и допълнителна имуществена санкция - отнемане на вещи в полза на държавата.

В случая за престъплението, за което е повдигнато обвинение по делото за кредита от ББР за близо 150 млн. лв., се предвижда наказание конфискация на част или на цялото имущество на виновния.  

- Ако нямаше раздор в ДПС, щеше ли да се стигне до това досъдебно производство?

- Досъдебното производство е започнало две години преди да настъпи, както казвате,  раздорът в ДПС. Отмяната на прекратяването също е преди тези събития. Разследването е провеждано по линия, която е съответствала на първоначалната информация. Впоследствие на основата на събраните доказателства е ориентирано в друга насока, която преди дни доведе до обвинения. 

- Не е ли било редно ГДБОП, следствието и прокуратурата да си проведат цялостно разследването, а не да предопределят, че то е за престъпление по служба и като не е установено такова, да прекратяват делото? 

- ГДБОП са извършили проверка и са събрали началните данни. След това доказателствата са събирани от следовател. Разследването правилно е било насочено от прокурора за престъпление по служба. Не само СГП, но и Апелативната прокуратура – София, и Върховната прокуратура потвърдиха това. Указано е продължаването му, защото освен доказателствата, относими към престъпление по служба, са били събрани и такива, които е следвало да се преценяват от гледна точка на евентуално извършено друго престъпление. И след като делото е било върнато на наблюдаващия прокурор, той незабавно е предприел необходимото в указаната му насока. Трябва да се има предвид, че случаят е изтъкан от множество факти и правната им оценка е нелека задача. Отстрани изглежда проста схема, която може да се опише в едно изречение, но не е така. Касае се за низ от сложни търговски сделки, зад които стоят комплекс от отделни елементи, огромен паричен поток и противостоящи си тези. Всеки един детайл в тази верига на отношенията е необходимо да бъде много внимателно изследван.

- Има ли нови обстоятелства, които излизат сега и които не са били известни през май 2023 г.? 

- Има нови обстоятелства. Не мога да навляза в детайли, но именно те дадоха основание за провеждане на акцията на 14 август 2024 г. съвместно с Комисията за противодействие на корупцията (КПК), при която освен документи бяха иззети и електронни носители на информация и както знаете – автомобили. 

- Бяха претърсени имоти, свързани с Румен Гайтански и Стоян Мавродиев. Мислите ли, че след толкова дълъг период може там да се намерят документи или други доказателства, които да подпомогнат разследването?

- Наличната информация, че там могат да бъдат открити такива, даде повод на съда да разреши да извършим претърсванията и да изземем съответните вещи и предмети. Всъщност органите на КПК успяха да предотвратят укриването и унищожаването на някои важни документи точно по време на акцията. Активната фаза на разследването не позволява да предоставя повече детайли.

- Румен Гайтански се предаде и е в ареста. Но къде е Стоян Мавродиев? Установихте ли дали е в България, или е напуснал страната? 

- Не мога да предоставя тази информация, тъй като ще попреча на работата по делото.