Следовател Мариан Маринов, говорител на НСлС: Изискани са документи, съпоставяме показания на свидетели по делото за взрива край Елин Пелин

1 Август 2024 г.
Фатме Мустафова, в. "Стандарт"
 
31 юли 2024 г.
 

"Преди да е извършен основният оглед на епицентъра на взрива и района около него, не могат да бъдат изградени водещи версии", заяви пред "Стандарт" Мариан Маринов от Националната следствена служба, във връзка с взривовете на 25 юли в Елин Пелин, които взеха човешки жертви.

На въпроса дали са били  спазени мерките за безопасност в базата за фойерверки в Елин Пелин, той отговори, че са изискани всички документи, въз основа на които са били издадени разрешителните за склада. Преди да са получени, не може да се говори дали има нарушения в тази насока.

Маринов допълни, че младежът, който по време на взривовете е бил в центъра на склада, откъдето тръгва пожарът, е разпитан, известно е защо е бил на мястото и какво е правил там. "Показанията му са съпоставени с тези на други свидетели – работници и служители в склада, и сами по себе си не променят посоката на разследването", допълни Маринов. 

Ето и цялото интервю с Мариан Маринов пред в. "Стандарт":

Какво показват първоначалните версии за взривовете в Елин Пелин - човешка грешка или умисъл?

- Преди да е извършен основният оглед на епицентъра на взрива и района около него, не могат да бъдат изградени водещи версии.

Младо момче, което по време на взривовете е било в центъра на склада, от който тръгва пожарът, е ключов свидетел. Знае ли се вече какво е
правил младежът там?

- Момчето е разпитано, известно е защо е било на мястото и какво е правил.

Каква посока на разследването дават показанията му?

- Показанията му са съпоставени с показанията на други свидетели – работници и служители в склада, и сами по себе си не променят посоката на разследването.

Спазени ли са били всички мерки за безопасност в базата за фойерверки в Елин Пелин?

- Изискани са всички документи, въз основа на които са били издадени разрешителните за склада. Преди да са получени, не може да се говори дали има нарушения в тази насока.