Мария Маркова, районен прокурор на Бургас: Пътят на мигрантите се измести през Карнобат

31 Декември 2022 г.

30.12.2022 г.

Женя Петкова, gramofona.com

Мария Маркова e с 25-годишен стаж като юрист. Ръководител е на Районната прокуратура в Бургас от октомври 2022 година.

Съдебният район на Районна прокуратура-Бургас е изключително сложен. Обхваща региона от Резово до Обзор, съответно с морската граница и до Айтос, Карнобат, Сунгурларре. Множеството гранични и курортни райони предполагат и наличето на по-голям поток от хора. А това пък от своя страна води и до повишаване на престъпността срещу собствеността.

Изпращаме трудна година. Повлия ли на работата Ви фактът, че заради войната в Украйна през региона минаха, но и останаха десетки хиляди нови хора?

Повлия и и няма как да не е така, защото голяма част от мигриращите лица останаха. Но не мога да кажа, че не е на лице превенция от страна на МВР. Те осъществят сериозна дейност. Ежемесечно всеки районен инспектор ходи, съветва гражданите за опазване на тяхното имущество. Особено по празниците и особено възрастните хора.

Като споменахте възрастните хора, те ли остават най-честия обект на телефонните измами?

Да, често се подвеждат. В последните случаи измамниците се представят за полицейски служители и искат съдействие за задържане на престъпник. И хората помагат, като най-често дават парите си. Продължава да работи схемата „нуждаем се от пари, за да задържим извършител на престъпление“. Възрастните хора обаче се оказват доста наивни. Каквито и превенции да правим, те явно предполагат, че това не може да им се случи и после страдат.

Престъпността повлия ли се от отпадането на ковид мерките?

Престъпността се повлия не само от отпадането на ковид мерките, но и от нестабилността на държавата, от високия инфлационен индекс. Все повече нарастват престъпленията срещу собствеността и измамите. 1296 са образуваните досъдебни производства за престъпления срещу собствеността. През 2021 година те са били 1121, а през 2020 година – 1070. Телефонните измами са 164 през тази година. В последния месец бяха задържан и две групи с доста високи на стойност кражби.

Нелегалният трафик. Това ли беше темата на 2022 за Районната прокуратура в Бургас?

По отношение на този тип престъпления 2022 беше доста динамична за нас. Наблюдаваше се в Териториалните отделения на Средец, Царево и Карнобат, в Бургас също са задържани множество групи. 219 са новообразуваните производства, като на прокурор се падат по 10 досъдебни производства. Но бих казала, че най-засегнати са колегите от Царево, Средец и Карнобат където бяха поставени и контролно-пропускателните постове на МВР. Натискът е много голям. Ние имаме установени като извършители лица от 14 националности, като все повече това са сръбски граждани. Палитрата е много голяма. Българите се дръпнаха като че ли.

Защо?

Най-вече заради наказателната репресия. Освен санкциите, се изземват и превозните средства, ако те са тяхна собственост. За това и извършителите прибягват до там да наемат автомобили, няма да говорим за фрапиращите случаи с автобуси, тирове и дори с линейка. Доста уязвими станаха и самите трафикирани лица, защото в повечето случаи те са пострадали при пътно-транспортни произшествия, защото трафикантът е опитал да избяга от проверка. Ние сме длъжни да вземаме нужните мерки и да образуваме тези производства, да постигаме присъди, било то ефективни или условни. Ние го дължим на обществото.

Но хората са недоволни от честите условни присъди.

В Царево и Малко Търново се наблюдаваха не само делата за трафик, но и делата за преминаване на границата, т.е. на трафикираните лица. Те минават като бързи производства. Когато имаме голяма група, тези производства с образуването се приключват и влизат в съдебна зала. Това не означава, че не се прилага законът еднакво за всеки един от задържаните. Лишенията на колегите са много големи, но то правят всичко възможно, защото това е нашата работа. Що се отнася до факта, че по-голямата част от производствата приключват със споразумения. Да, това е така. Но законодателят е дал тази възможност и това е един от начините за приключването на едно наказателно производство. Когато лицето признава фактите и обстоятелства по делото, те самите с техните защитници търсят да приключат делата по този начин.

Трябва ли да има промяна в законодателството?

Не мисля, че законодателят сочи ниски наказания. Не, напротив. Те се прилагат с цялата строгост на закона. По-голямата част от трафикантите не са осъждан и това дава възможност да не се налага ефективна присъда. Но наред с това се налага една глоба, която не е никак малка. Тя е от 5 000до 10 000 лева. Голяма част от прокурорите в Бургас използват способа обезпечаване на бъдещи вземания. За това тук сме много доволни, а и държавата също трябва да е доволна, защото парите се взимат и влизат в хазната.

Т.е. каналджиите не се измъкват?

Не се измъкват. Законодателят е достатъчно критичен, въпрос на прилагане е за всеки конкретен случай, а съдът е органът, който прави преценка.

Не мога да не попитам какво се случва с разследването срещу Омар, който е обвинен и за смъртта на двамата бургаски полицаи. Катастрофата с автобуса е под надзора на Окръжната прокуратура, но при Вас е другото дело за трафика на хора. Какво се случва с него?

Очакваме авто-техническа експертиза, че превозването на лицата е било опасно за тях предвид начина на придвижване, агресивното поведение на водача и високата скорост. Тази експертиза е много важна за нас, за да докажем това квалифициращо обстоятелство. Най-вероятно ще предявим нови обвинения на Омар Аднан. Още повече, че по отношение на него се извършва проверка относно документно престъпление заради възрастта, която е заявил пред Агенцията за бежанците. Там име какво да работим все още, макар и да са минали няколко месеца. В началото на новата годна да се надяваме, че ще влезе в съда делото.

Случаят с Омар повдигна един много важен въпрос за самоличността на част от тези хора, защото те идват без документи и в новите им се записва на доверие това, което те казват.

Всяко едно лице, което влезе в страната без документи за самоличност и бъде настанено, предоставя информация за себе си като година и дата на раждане. Това се записва в новите им документи. Ако има възможност, ние установяваме дали са реални тези данни. Но повечето мигранти идват от региони като Иран, Ирак, Сирия.

Независимо от това по нашето дело ние използвахме всякакви механизми да се изискат документи, за да се установи реалната самоличност както на Омар, така и на другите лица. Със съдействието на Интерпол Дамаск ни бяха предоставени тази данни. Омар е пълнолетен, а другият задържан се оказа, че не е.

В Районната прокуратура Бургас работят 54 прокурори. Достатъчно ли са те?

Не, разбира се. Ние сме със щат от 72 прокурори, а кадровата ни обезпеченост е с 17 вакантни места. Сега има конкурс за 8 външни бройки, които чакаме с нетърпение да се запълнят. Поне Териториалните отделения където са са най-уязвими – Средец, Малко Търново, Царево и Несебър.

Там по колко прокурори Ви трябват още, за да работят спокойно колегите Ви?

Ами минимум по трима. Царево са за четири постоянни бройки, а имат двама. Прокурорите от Бургас също участват в групите по разпределение на делата на Териториалните отделения, за да помагат. При нас правилото е, че всеки си защитава обвинителния акт в съдебна фаза. И когато прокурор има дело в Бургас, колегите от съответното Териториално отделение трябва да поемат неговото дело. Това създава трудности.

Защо е този хроничен недостиг на хора?

Недостиг има може би защото Районна прокуратура Бургас е една от най-натоварените прокуратури. Ние имаме много колеги от вътрешността на страната, които работят в Бургас. Недостигът идва от обема на работа, от натовареността. Ние си изпълняваме съвестно задачите и преписките, но обемът на работа е много голям. Говорим за район където има граници, курортни селища, митници, много строителни обекти. Само през лятото през Обзор, Слънчев бряг и Несебър минават 2 млн. туристи.

Отмина ли пикът на мигрантската вълна?

Не, в никакъв случай. Сега потокът е основно през община Карнобат. Изместиха пътя към магистралата. Каналджиите са много добре ориентирани и знаят къде се намират полицейските патрули и променят маршрутите си, за да ги избегнат.

Какво си пожелавате за 2023 година?

Доста динамична година имахме с висок професионализъм от прокурорите. Така че си пожелавам една по-спокойна година. С много здраве, много обич и разбирателство. Ние сме колектив, който е изграден на базата на голямата екипност и на взаимодействието. Надявам се да посрещнем по-спокойни дни.