Валентина Маджарова, административен ръководител на Специализираната прокуратура: Буферният период от 6 месеца е необходим, за да може да бъде изпълнен законът

27 Май 2022 г.

На 26.05.2022 г. Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) изслуша ръководителите на Специализирана прокуратура, Апелативна специализирана прокуратура, Военно-апелативна прокуратура, Военно-окръжна прокуратура–София, Софийска градска прокуратура, Окръжна прокуратура–София, които поискаха да се удължи срокът за закриване на специализираното правосъдие с още 6 месеца след 27 юли 2022 г. Защо е нужен този период? Отговор на този въпрос даде в "Денят започва" по БНТ ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова.

Акценти от интервюто на прокурор Валентина Маджарова:

- Буферният период от 6 месеца е необходим, за да може да бъде изпълнен законът. Защото в него има дефицити, които не уреждат важни правни въпроси.

- От 28 юли т.г. няма да има магистрати от специализираните структури, компетентни по съдебните състави за организирана престъпност, терор, корупционни действия на лица заемащи висши ръководни длъжности и др. Тогава нито аз, нито останалите административни ръководители ще имаме обективна възможност да изпълним закона – в седмодневен срок да окомплектоваме и изпратим по компетентност делата.

- Под риск остават не само следствените дела, но и правата на гражданите мен лично това ме тревожи. Следва да има буферен период, през който да сме компетентни да изпълним волята на законодателя, такава каквато е – да окомплектоваме делата, да ги изпратим на компетентен орган. Тогава няма да бъдем прокурори в Специализирана прокуратура.

- През 2016 г., когато бяха закрити 2 военни прокуратури, мотивите бяха ниска натовареност, липса на ефективност и коефициент на полезно действие. Въпреки тези мотиви, бе даден буферен 6-месечен период.

- Има проблем и с разпределението на делата и преписките – коя точно е компетентната прокуратура на която да ги изпратим и няма ли да се появят спорове по компетентност.

- За последния 1 месец в Специализираната прокуратура постъпиха 121 сигнала за организирана престъпност, корупция и т.н. Ние образуваме дела, повдигаме обвинения, водим разследвания.

- Ако трябва да изпращаме делата сега, те ще ни бъдат върнати. По закон ние и в момента сме длъжни да продължим да събираме доказателства по тях. И вчера входирах дела, изпратени ни по компетентност от други прокуратури.

- Нямам основание да се съмнявам в компетентността на колегите, които ще поемат нашите дела, като това на Васил Божков. Но те имат и свои дела, ще са им нужни от 3 до 5 месеца само да се запознаят с подобни многотомни дела. След което да дадат указания за по-нататъшните действия по разследването като наблюдаващи прокурори.

Пълния коментар на прокурор Валентина Маджарова може да видите във видеото на следния линк:

https://bnt.bg/news/valentina-majarova-buferniyat-period-ot-6-meseca-e-neobhodim-za-da-mozhe-da-bade-izpalnen-zakonat-v321318-306609news.html?fbclid=IwAR2fNTBKTSi08NEF9Z7Pk8nSjByRNaJKaGJo6JOgIERaRbPFpLojkPEA2Hs