Главният прокурор Иван Гешев: Щом мафията и олигарсите така яростно ме атакуват, значи прокуратурата си върши добре работата

11 Февруари 2022 г.

„24 часа“

Ана Михова



- Г-н главен прокурор, във вторник Конституционният съд (КС) реши, че правосъдният министър може да иска предсрочното отстраняване на тримата големи в съдебната власт, сред които сте и вие. Решението срещна широк отзвук. Вашият прочит какъв е?

-С уточнението, че решенията на съда, още повече на Конституционния съд, не се коментират, ще кажа, че го приветствам. Смятам, че то изяснява определени неясноти в българската конституция и е в интерес на по-доброто функциониране на съдебната власт. Това решение оборва политическите клишета, които постоянно се разпространяват пред българските граждани, че главният прокурор е недосегаем. Защото освен възможността определен брой членове на ВСС да поискат отстраняването на тримата големи - председателите на Върховния касационен и на Върховния административен съд и главния прокурор, с него се въвежда и възможността изпълнителната власт в лицето на министъра на правосъдието също да иска отстраняването им. Тоест въвежда се двойна форма на контрол. Според мен това в голяма част изпълнява препоръките на Венецианската комисия, на Съвета на Европа и на европейските ни партньори по отношение на контрола и отчетността на главния прокурор. Смятаме да уведомим нашите европейски партньори за решението, още повече че има и предишно решение на КС, според което всеки един прокурор може да разследва главния.

- Имате ли притеснения след заявката на правосъдния министър Надежда Йорданова, че в най-скоро време ще поиска предсрочното ви освобождаване от ВСС. Какви смятате, че са материалите, които от Министерството на правосъдието ще представят?
- Ще започна с нещо принципно, а то е, че след като мафията и олигархията така яростно атакуват прокуратурата, означава, че сме на прав път. Означава, че аз и колегите си вършим добре работата. Нямам никакви притеснения от това какво г-жа Йорданова ще внесе във ВСС. Трябва да се уточни, че отстраняването е от компетентността на Пленума. За една година това е трети опит на трети министър на правосъдието за отстраняването на главния прокурор. Надявам се този път в това искане да има не само политически мотиви, но да има и юридически аргументи.

В XXI век е обидно за нас като нация да се иска с изрезки от вестници отстраняване на главния прокурор в страна в ЕС, ако цитирам един уважаван от мен професор и бивш член на КС. Аз няма да коментирам доколко е в правомощията и дали е работа на Министерството на правосъдието да събира и обработва доноси срещу магистрати и в частност срещу главния прокурор. Нямам абсолютно никакви притеснения. Може би съм най-проверяваният човек, който работи за държавата, през последните 2 години.
Както казах, това е трети опит за отстраняването на главния прокурор, десетки са проверките, обясненията, в КПКОНПИ, в прокуратурата, в Инспектората на ВСС, сигнали във ВСС, производство във ВАС, две дела, едното наказателно дело от частен характер срещу мен е от лице с влязла в сила присъда 17 години лишаване от свобода. Така че ето това е недосегаемият главен прокурор според “феновете” на прокуратурата.

-Призоваването на премиера в сряда беше определено като форма на “институционален натиск” и пиар акция. Това ли беше начинът да поискате от министър-председателя информацията с данни за заподозрени в престъпления?
- Начинът за изясняване на данни или престъпления е посочен в ЗСВ и НПК. В случая конституцията и законите в България са задължителни за всички български граждани независимо дали това е главният прокурор, министър-председателят, който и да е той, или терминът, който не харесвам - “някой обикновен гражданин”. Има изрично задължение за всеки български гражданин, когато са налице данни за извършено престъпление и той узнае за тях, да уведоми съответните органи на досъдебното производство. Това съм направил и аз. И от мен също беше снето обяснение предишния ден. След това в изпълнение на тези законови разпоредби се яви и премиерът на Република България г-н Петков. Така че и аз, и г-н Петков изпълнихме изискванията на закона, както е длъжен да направи всеки български гражданин. Не виждам проблем в това. Няма как да е пиар акция изпълнението на закона и ако някой смята, че това е институционален натиск, значи този натиск е оказан и по отношение на мен. Това е законово задължение, което изпълнихме. Не виждам проблем. В крайна сметка в това се изразява върховенството на правото. Законите са едвакви за всички, а и ние като хора, които заемат определени длъжности в държавата, трябва да даваме пример за спазването на конституцията и върховенството на закона.

Какво ще се случи оттук насетне? Премиерът на няколко пъти каза, че очаква прокуратурата да се задейства по представените от него материали и да си свърши работата.

-Сигурен съм, че прокуратурата вече работи по много от тези случаи и то преди той да входира съответните медийни публикации във ВКП. Искам да напомня на българските граждани, че съгласно определени конституционни принципи и законовата регламентация държавните органи от изпълнителната и от съдебната власт имат по различен начин отговорност в борбата с престъпността. Ако задължение на изпълнителната власт в лицето основно на МВР е да разкриват престъпления, то прокуратурата повдига обвиненията спрямо виновни лица и поддържа обвинението в съда. А съдът осъществява своята правораздавателна дейност и постановява дали едно лице е виновно, или не с окончателен съдебен акт. Така че няма как отговорността на едни институции да бъде прехвърляна към други или да бъде изземвана. По същата логика, извинявам се, но мога да попитам съда защо не е повдигнато обвинение спрямо определено лице, след като обвинението повдига прокуратурата. Разбирате ме какво казвам. Затова ние дълги години, особено през последната, призоваваме за взаимодействие между институциите
Защото без работата на всяка една от тях няма как да се достигне до резултата, който очакват българските граждани. Това, което очаквам и съм сигурен, че се случва, е, че българската прокуратура спазва законите и си върши работата. Надявам се, че другите институции, които посочих, ще изпълнят по същия начин своята дейност.

-Готов ли сте да се видите отново с министър-председателя?

-Разбира се, че съм готов по всяко време да проведа среща с премиера и не само с него, а с всички представители на държавата, с които е свързана работата на прокуратурата, касаеща борбата с престъпността. Изключително съм удовлетворен от разговора си с г-н Петков. Постигнахме съгласие за това, че изпълнителната и съдебната власт трябва да си взаимодействат по-активно. За това, че трябва да дадем на обществото повече резултати с оглед чувството за недостатъчна справедливост. Факт е, че то съществува в българското общество, за това, че трябва да се подобри синхронът между службите за сигурност и съдебната власт. Така че аз съм удовлетворен и обнадежден от проведения разговор. Адмирирам изявеното желание за взаимодействие. Не е важно да се харесваме, в случая главният прокурор и министър-председателят или главният прокурор и някой друг. Ние не сме на тези позиции, за да се харесваме. а за да работим в интерес на хората. Те ни плащат заплатите и очакват от нас работа, а не да се водят междуинституционални войни. На прокуратурата единственият враг е престъпността, нямаме лични битки. Главният прокурор няма лични битки. Това, че някоя институция, в случая МВР, води някакви “войни” с прокуратурата, не е в интерес на българските граждани, не е в интерес на държавата, защото ще доведе до едни притеснителни тенденции, които според нас вече са налице.
При срещата в Европейския парламент изразих притеснения за негативната тенденция в борбата с престъпността. За това, че при нас има вече реално отстъпление от постигнатите резултати след приемането ни в ЕС. Възраждат се битова престъпност, кражби, телефонни измами, грабежи, тежки престъпления срещу личността и други видове престъпност освен хроничните, с които сме свикнали, че нямаме достатъчно резултати, като корупцията. Появяват се проблеми с правата на човека, които не сме имали до този момент.
Така че сме изключително притеснени от тази тенденция. Смятаме, че се дължи и на липсата на взаимодействие и синхрон със службите за сигурност и правоохранителната система, в частност МВР. Приветствам изключително добрия диалог, който имаме с министър-председателя и се надявам и съм сигурен, че това е началото на една позитивна промяна, която ще е е в интерес на българското общество.