Невена Илиева – административен ръководител на Районна прокуратура – Варна: По-високи финансови санкции за шофьори, употребили алкохол или наркотици, ще имат дисциплиниращ ефект, а и ще се предотвратят много инциденти на пътя

20 Декември 2021 г.

Мила Едрева и Даниел Войков

БТА

 

„По-високи финансови санкции за шофьори, които сядат зад волана, употребили алкохол или наркотици, ще имат дисциплиниращ ефект, а и ще се предотвратят много инциденти на пътя“, каза за БТА районният прокурор на Варна Невена Илиева. Според нея добър вариант е да се приеме предложението, направено преди време, при констатиране на такова престъпление, освен лишаване от правоуправление, да се пристъпва и към конфискация на автомобила.

Статистиката сочи, че във Варна броят на този тип нарушители се задържа сравнително постоянен през годините. По думите на Илиева през 2019 г. случаите са били 295, през миналата година - 260, а за деветмесечието на настоящата - 225. Бързото производство срещу нарушителя започва от момента на проверката, при която е хванат и трябва да приключи в рамките на седем дни, допълни районният прокурор. След това прокуратурата внася в съда обвинителния акт, а съдът е длъжен също в седем дни да насрочи делото. Така че до две седмици тези шофьори получават наказание, обясни Илиева. И уточни, че при катастрофи с телесни повреди няма как да се проведе бързо производство, защото тогава се назначават различни експертизи.

Наблюдението на районния прокурор на Варна сочи, че през последните няколко години намалява броят на пияните шофьори, но се увеличават в пъти случаите на водачи, употребили дрога. Според Илиева нарушителите, хванати с алкохол, са по-възрастни, докато тези, шофирали с наркотици в кръвта, са главно млади, най-много до 40 години. Най-често става дума за употреба на марихуана, следват метамфетамините, много рядко - кокаин, допълни районният прокурор. По думите й случаите, в които шофьорите са комбинирали различни видове дрога, са незначителен брой. Същото е валидно и за едновременна употреба на наркотици и алкохол.

В съдебната зала повечето хванати шофьори казват, че не са се усещали повлияни от употребеното вещество, разказа Илиева. Според нея мнозина твърдят, че са ползвали дрога предния ден и са смятали, че са абсолютно способни да карат безопасно колата си.

На въпрос защо в обществото битува усещането, че в много случаи този тип престъпления остават безнаказани, Илиева посочи, че като юрист не може да се съгласи с такова твърдение. Законът предвижда, че при употреба на наркотици и алкохол нарушителят не може да бъде освободен от наказателна отговорност, каза районният прокурор. По думите й размерът на санкциите зависи от това колко е бил алкохолът в кръвта, какъв е видът на употребените наркотици, дали заловеният е осъждан или не, дали признава какво е направил, какво е отношението му към извършеното от него престъпление. Не бива да се счита, че условната присъда не е наказание, защото в много случаи тя води до много тежки последствия, каза още Илиева. Тя припомни, че това е лишаване от свобода, независимо дали има отлагане или не. Юристът допълни, че са предвидени и глоби - от 200 до 1000 лева за употреба на алкохол и от 500 до 1500 лева за наркотици. Редно е те да бъдат повишени, но това е настоящата редакция на закона, каза Илиева.

Катастрофите с нанесени телесни повреди, че дори и при причинена смърт, в повечето случаи се квалифицират като престъпление по непредпазливост, допълни районният прокурор. "В това отношение е редно законът да се промени, защото при положение, че сядаш зад волана с ясното съзнание, че си употребил алкохол или наркотици, също толкова ясно можеш да предположиш, че твоето поведение може да има и фатален край за някого", посочи Илиева.