За девет месеца: 224-ма осъдени заради шофиране след алкохол и наркотици в Старозагорско

4 Ноември 2021 г.

БНР - Стара ЗагораТаня Димитрова, районен прокурор на гр. Стара Загора:

За девет месеца: 224-ма осъдени заради шофиране след алкохол и наркотици в Старозагорско

След серията от протести заради неразумното шофиране, от две седмици няма сигнали за т.нар. „дрифтове“, няма и тежки катастрофи

-   Прокурор Димитрова, серия от тежки катастрофи през последните месеци в Стара Загора доведе до протести с искане за незабавни и действащи мерки срещу напоследък в Стара Загора и в областта станаха тежки пътнотранспортни произшествия, които доведоха до серия протести с искане за бърза промяна в разпоредбите, за да се предотврати войната по пътищата. Какви са вашите правомощия, за да помогнете за спиране на тази тенденция? 

- Нека първо направя едно уточнение. Прокуратурата не разполага с преки контролни функции по спазване на Закона за движение по пътищата, което е в правомощията на органите на реда. Но ние се считаме ангажирани по законов ред да противодействаме на това явление, което тревожи обществото. Какво имам предвид? Наскоро в града стана пътно произшествие, при което млад водач на автомобил рани три жени, които са вървели по тротоар,  като този случай поради протести на граждани за бързи мерки за противодействие срещу явлението. Във всеки случай, когато има подаден сигнал до прокуратурата за управление на моторно превозно средство с висока скорост или провеждане на нерегламентирани състезания с автомобили т.нар. „дрифтове“, извършваме задължително проверка. Тези водачи, които се качват на автомобилите си с намерението да се състезават по улиците и да застрашават живота на хората, трябва да знаят, че ще получат съответните санкции. 

- Какво се случва тава с разследването спрямо водача, който наскоро предизвика катастрофа и рани три жени пешеходки?

- Водачът, който наскоро предизвика катастрофата с трите ранени пешеходки, е с повдигнато обвинение. Делото е в активна фаза на разследване и ще приключи в законния срок.  По него са спазени всички законови процедури. Действията по разследването са извършени по указания на наблюдаващия прокурор. В резултат на събраните доказателства, ден и половина след настъпване на произшествието, е било предявено обвинение към водача на автомобила, който е бил задържан за срок от 72 часа. В този срок е изготвено искане до съда за задържане. Междувременно работата по проверка на всички версии по разследването и доказване на обвинителната теза е продължила. Наблюдаващият прокурор е подал и протест срещу определената на първата съдебна  инстанция мярка „домашен арест“.  Основен аргумент беше, че деянието е с висока обществена опасност. Искам да ви уверя, че прокуратурата в съответствие със законовите си правомощия прави възможното извършителите на такива деяния да получат наказание, съответстващо на тежестта на престъплението. Като граждани трябва да сме отговорни, да спазваме законите, за да спре тази „война по пътищата“, както я наричате.

Колко до момента са регистрираните случаи на „дрифтене“?

 

- За първите девет месеца на годината за провеждане на нерегламентирани състезания са подадени 21 сигнала на „Горещия телефон“ на община Стара Загора и 79 - към Националната система 112. По тях са извършени проверки и при установени нарушители са наложени съответните наказания. Но нека направя едно уточнение. За последните две-три седмици няма подадени сигнали в прокуратурата за така нареченото „дрифтене“ в града. Което означава, че мерките, които предприехме съвместно с полицията, дадоха своя добър резултат. Няма и регистрирани тежки пътнотранспортни произшествия.   

- Но същевременно не само в Стара Загора, но и в страната зачестяват случаите на водачи, които сядат зад волана след употреба на алкохол и наркотици…. 

- Действително е налице негативна тенденция за увеличаване на престъпленията за управление на моторни превозни средства след употреба на алкохол или наркотични вещества. В подкрепа на това са и статистическите данни – те  сочат, че за първите девет месеца на 2021 г. в Районна прокуратура – Стара Загора са образувани 226 досъдебни производства, като повечето от тях влизат в съда по бързата процедура. Осъдени са 224 водачи на автомобили. Тенденцията е тревожна, а цифрите се увеличават с всяка изминала година.

-  Кои са най-честите дела, които се гледат по така наречената „бърза процедура“, тоест – за седем дни след установеното нарушение?

 

  - Преобладаващи са случаите, за които вече споменах – управление на автомобил след употреба на алкохол или наркотични вещества. Нека ви дам един примерПрез септември 2021 г., беше установен водач на автомобил, който  е шофирал, без да притежава свидетелство за управление на МПС и след употреба на три вида наркотични вещества. Установено е, че е управлявал лекия автомобил в едногодишен срок от наказването му по административен ред за управление на МПС без съответно свидетелство и в изпитателния срок на влязла в сила присъда за същото престъпление. Това са две престъпления по смисъла на Наказателния кодекс. Обвиняемият е задържан първо за 24 часа по Закона за МВР, след това за срок от 72 часа от наблюдаващия прокурор, а впоследствие и от съда. Подсъдимият е осъден на една година лишаване от свобода и глоба от 1 000лв. Приведена му е в изпълнение и отложеното наказание от 7месеца лишаване от свобода.

-  От началото на тази година, дори още от миналата, тече акция за противодействие срещу битовата престъпност. Няколко бяха потресаващите случаи в Старозагорско, потърпевши са предимно възрастни хора…

 

- Не е тайна, че през последните години състоянието на битовите престъпления е отражение на спецификите в демографското, социалното и икономическото състояние, както и на заетостта в района.  Но ако направим едно сравнение, то кражбите и грабежите са по-малко в сравнение с други години. Проведените акции за противодействия на тази престъпност, под надзора на прокуратурата, съществено повлияха за намаляването им, а извършителите вече са осъдени. Такъв е случаят от януари 2021 г. Тогава в гр. Мъглиж две лица нападат възрастен мъж. Той е бил блъснат и съборен на земята, след което от джобовете са му отнети мобилен телефон и малка сума пари. Двамата извършители, на 21 и 19 години, бяха установени и 60 дни по-късно предадени на съд. Те вече са осъдени. Единият е с ефективно наказание лишаване от свобода, а другият с условно. Искам да подчертая, че кражбите и грабежите основно засягат възрастни хора, повечето от които живеят сами. Те трябва да знаят, че правим всичко, които зависи от нас, за да бъдат спокойни и да не стават жертва на такива посегателства. 

КОВИД - пандемията и как ни промени тя – наблюдава ли се увеличение на случаите, свързани с домашно насилие?

- Да, има увеличение на делата за домашно насилие, но не мога да определя дали това се дължи на КОВИД - вълната. Последният случай е отпреди няколко дни, когато за извършителя на деянието поискахме мярка за неотклонение „задържане под стража“. Обвиняемият беше причакал съпругата си, с която са в процес на развод пред работното й място. Освен заплахи, той й беше нанесъл и удари, въпреки ограничителната съдебна заповед да не я доближава. Той е задържан от съда, а делото започна като бързо производство. От началото на годината до момента внесените в съда дела за престъпления свързани с домашно насилие са общо 26 броя. 

В началото на тази година районните прокуратури в Раднево, Гълъбово, Казанлък и Чирпан станаха териториални отделение и преминаха към Районна прокуратура – Стара Загора. Имаше ли проблеми за гражданите?

- Гражданите по никакъв начин не бяха засегнати. Всеки има възможност да подава своите жалби, сигнали или оплаквания, както в териториалните отделения, така и в Районна прокуратура – Стара Загора. 

Извършването на реформи за оптимизиране на съдебната карта, произтичаше от необходимостта за преодоляване на диспропорциите в натовареността на прокурорите. повишаване на качеството, ефикасността от дейността им. Тази потребност бе многократно  изтъквана от магистратската общност. Подходът предвижда прокурорската дейност да се администрира от седалището на съответната концентрирана районна прокуратура. По този начин административен ръководител може по-гъвкаво да решава кадрови въпроси в случаите, в които поради промяна в определящите показатели – население, криминогенна обстановка или натовареност, се установи необходимост от повече или по-малко магистрати в отделените териториални отделения.

Не мога да не Ви задам и въпроса, който е сред най-дискутираните теми в общественото пространство. Трябва ли Специализираният съд и Специализираната прокуратура да бъдат закрити?

- Считам, че Специализираният съд и Специализираната прокуратура в България имат своето място в правораздаването. Прокурорите и съдиите са натрупали опит в правораздаването по тежки корупционни престъпления, организирани престъпни групи и др. Моето мнение е, че те трябва да работят, както и досега.