Невена Зартова, административен ръководител на Софийска районна прокуратура: Делата за нарушение на карантината в София са над 160, по част от тях вече има присъди

21 Декември 2020 г.

 21.12.2020 г., Агенция ПИК,

Има ли ръст на измамите в корона кризата, как завършват делата за нарушаване на карантината и как се справят разследващите с бума на ментетата в сайтовете, които предлагат опасни лекарства? Всичко това разкрива пред ПИК прокурор Невена Зартова, административен ръководител на Софийската районна прокуратура.

- Прокурор Зартова, преди дни прокуратурата и полицията върнаха парите на двама пострадали от измами възрастни хора. От началото на пандемията от COVID-19 има ли увеличение на опитите за измами и коя е най-често използваната схема?

- При тази измама изключително бързо бе разкрит дееца, в рамките на 24 часа след извършването й вече му бе повдигнато обвинение от наблюдаващия прокурор, а малко по-късно бяха възстановени и инкриминираните суми. Без значение тук е обстоятелството какъв е размерът на причинената вреда, когато пострадали са самотни, възрастни хора, и особено когато това се случва в условията на пандемия, преди празниците. Прокуратурата е, и винаги ще бъде, безкомпромисна в реакцията си. 

Начинът, по който са измамени тези възрастни хора, е сред една от най-често срещаните "схеми" - след като получат пенсията си, те са заговаряни от някой, който се представя за "служител" или "главен счетоводител" на пощенския клон. Под предлог "проверка" на получената сума или "предадени по-малко пари", той моли да бъдат преброени, а после без пострадалият да забележи, задържа част от банкнотите. Обвиняемият в конкретния случай е многократно осъждан за такива деяния и всички са осъществени точно по описания вече начин.

Пандемията от COVID-19 се отразява на всички по един или по друг начин, включително и на склонните към противоправно поведение. Финансовата нестабилност провокира престъпни прояви. Въпреки че в голяма степен телефонните измами са намалели, все още за съжаление, тяхна жертва стават не само възрастните хора, които са много доверчиви.

Използвам случая да напомня, че нито полицията, нито прокуратурата искат пари по телефона. Комуникацията с органите на реда се осъществява в служебни помещения, а не на улицата или по телефона. Нека хората в условията на епидемична обстановка да бъдат особено предпазливи и да не се доверяват на подобни мними обаждания. 

- Софийската районна прокуратура през последните 9 месеца следеше за спекулата с маски и лекарства, за нарушения на карантината и др. Какви са резултатите?

-  Когато през март т.г. беше въведено извънредно положение, ежедневно в Софийска районна прокуратура постъпваха сигнали от граждани за продажба на маски, спирт, дезинфектанти и други материали на значително завишени цени. В един от случаите, например, бе образувано досъдебно производство за предпазни маски, предлагани в столична аптека на цена 10 лв. за брой.

Работим и по сигнали за препарати, предлагани и рекламирани като "противовирусни" в интернет сайтове. Според твърденията на лицата, които ги продават, те не само лекуват, но и "предпазват" от коронавирусна инфекция. Става дума за лекарствени препарати, които в повечето случаи не са утвърдени. Така се създава потенциална опасност за тези, които ги закупуват, тъй като съставът им не е проверен, а влиянието им върху организма -  абсолютно неизследвано. Същото се отнася и за предлагани "онлайн" други видове лекарства или хранителни добавки, рекламирани като гарантиращи или подпомагащи лечението на различни заболявания.

Потребителите трябва да подхождат особено внимателно към подобни обяви, тъй като в случая не става въпрос само за възможно финансово ощетяване, а за риск за тяхното здраве.

Що се отнася до делата за нарушение на карантинни мерки, от м. март до момента броят им в София е над 160. Част от тях вече са приключили с присъди или споразумения. Например с едно от одобрените от съда споразуменията е наложено условно наказание "лишаване от свобода" за срок от една година и четири месеца, както и глоба в размер на 10 000 лв. Други интересни случаи в тази категория дела са за мъж, нарушил едновременно определените карантинни мерки и наложена му заповед за незабавна защита; за друг разследван, който в продължение на няколко седмици 4 пъти е нарушавал определената му карантина, както и придобилият широк медиен отзвук случай с Владимир Каролев.

- Увеличават ли се сигналите за домашно насилие в условията на изолация заради коронавируса?

- Не бих казала, че за момента се наблюдава увеличение на тези сигнали. Действително, когато хората са затворени по домовете си, се създават предпоставки за подобни престъпления, но ние сме изработили една методика за незабавна реакция срещу тях. Хубавото е, че се наблюдава тенденция за своевременно подаване на сигнали от страна на пострадалите до полицията и прокуратурата, до дежурния прокурор, което позволява по-бързо извършителите да бъдат разкрити и да им се търси наказателна отговорност.

 - Районната прокуратура разследваше и сигналите за нарушения на реда по време на протестите. Има ли вече наказани?

 - По време на протестите бяха образувани около 60  досъдебни производства, основно за престъпления по чл. 325 НК (хулиганство). Част от тези дела вече са в съда. 

 - Как вие, като магистрат с повече от 15-годишен опит в СРП, гледате на атаките срещу прокуратурата и исканията за оставки? Как се отразява това на работата на колегите ви?

- Независимостта на прокуратурата е проекция на независимостта на съдебната власт. Нужно е държавата да осигури нормална и спокойна среда за работа на прокурорите, за да могат те без вмешателство да изпълняват служебните си задължения. Това е и единственият начин, по който ще се гарантира опазването на демократичните ценности и върховенството на закона, а прокуратурата е една от институциите с основна роля в утвърждаването на този принцип. 

 - Наскоро ви избраха за титуляр на поста. Какво е да се ръководи най-голямата прокуратура в страната. Това не е ли много тежка корона за крехка жена като вас?

 - Да, Софийска районна прокуратура (СРП) е най-голямата в страната, същевременно тук има и най-голям брой млади колеги, които са изключително добре подготвени и мотивирани. Работата в СРП е много и тежка, колективът е голям, но той функционира в синхрон - целенасочено и конструктивно, поради което аз съм улеснена в задачата си. Екипът винаги е бил много важен за мен. Аз разчитам и винаги ще разчитам на подкрепата на колегите, тъй като това е от особено значение и помага изключително много за ръководството на такава голяма структура. 

Безспорно балансът между семейството и професията е предизвикателство, но когато ежедневно виждаш резултатите от работата си, това носи удовлетворение, въпреки трудностите. Малкото свободно време, с което разполагам, се старая да прекарвам с децата, като им отдавам цялото си внимание. Общуването ми с тях е това, което успява истински да компенсира всички останали негативни емоции и проблеми. 

- Кое ще е най-голямото предизвикателство за прокурорите от СРП през идната 2021 г.?

- В момента нашата цел е прокуратурата да продължи да функционира ефективно, но с основен приоритет  -  опазване здравето на колегите. Много се надявам епидемичната обстановка в страната да бъде овладяна и да се нормализира, за да можем да сме още по-ефективни в ежедневната си работа. Предизвикателство за нас ще продължат да бъдат делата, свързани с битовата престъпност, кражбите, посегателствата срещу личността. Бързият път от престъплението до наказанието е предпоставка за намаляване на криминалните посегателства, а оттам и за по-ниска натовареност на съдебната система. Заедно с полицията ще продължим борбата с измамниците, които се стремят да стават все по-изобретателни във времена на трудности и изолация. От измамите страдат не само жертвите, но и техните близки, приятели, съседи, които трябва да намерят начин да успокоят пострадалите от престъпление и да им помогнат да продължат живота си напред без срам и без страх за бъдещето.