Прокурор от ВКП участва в семинар относно взаимното признаване на заповедите за замразяване и конфискация в ЕС по проекта RECOVER в Катания

9 Май 2023 г.

Прокурор от Върховна касационна прокуратура (ВКП) участва в семинар относно взаимното признаване на заповедите за замразяване и конфискация в Европейския съюз (ЕС) по проекта RECOVER. Вторият семинар по проекта на тема "Взаимно признаване на заповедите за замразяване и конфискация – между ефективността и върховенството на закона“ се проведе в гр. Катания, Италия, като част от експертите участваха чрез онлайн платформата Ms Teams.

Двудневният семинар беше фокусиран върху анализа на моделите за конфискация на европейските страни, участващи в проекта, и върху идентифицирането на перспективите за хармонизиране на националните правни системи. 

Поздравителен адрес към участниците отправи проф. Салваторе Запала, директор на Департамента по право на Университета в Катания, а проф. Анна Мария Маугери, научен координатор на RECOVER, изнесе встъпителна реч, в която направи преглед на Директива 42/2014/ЕС.

Доклади относно характеристиките и критиките на национални законодателства относно конфискацията изнесоха Ваня Илиева, прокурор във ВКП, Арнауд ду Блесън (Arnaud de Blesson), от името на Министерството на правосъдието на Франция, проф. Мартин Хегер, професор по наказателно процесуално право в Хумболтовия университет, Яна Лизе де Бур (Janne Lise de Boer) и Робърт фон дер Енде (Robert vd Ende), международни правни съветници, които представиха спецификите на законодателството в Холандия.

През втория ден бяха представени и другите национални модели за конфискация, които са част от проекта: литовската система беше обяснена от Юрате Радисаускиен (Jüraté Radisauskiené), прокурор от отдела за наказателно преследване, полската - от Марчин Вархолд, заместник-министър на правосъдието, португалската - от Жоао Конде Корея (Joâo Conde Correia), главен прокурор, румънската - от Алис Скутару, инспектор по проследяване и управление на активи, испанската - от Франсиско Хименес Вилярехо Фернандес (Francisco Jiménez Villarejo Fernàndez), прокурор към Върховния съд, италианската - от проф. Анна Мария Маугери, която се фокусира върху юриспруденцията на италианския Конституционен съд и на ЕСПЧ по отношение на общите и специалните форми на конфискация, и от проф. Джовани Грасо, професор по наказателно право в Университета на Катания, който подчерта различните проблеми на италианския тип конфискация, която е превантивна мярка. След това проф. Ернесто Савона, професор по криминология в Католическия университет на Светото сърце, говори за липсата на данни, свързани с процедурите за взаимно признаване. В заключение Анна Сакелараки, кандидат доктор по наказателно право в Хумболтовия университет, обсъди предложението за нова директива за възстановяване и конфискация на активи.

Всяка от презентациите бе последвана от интензивен дебат между партньорите на консорциума, който допринесе за идентифицирането на най-подходящите аспекти в различните национални правни системи, дискутирайки върху обхвата на приложение на Регламент 1805/2018/ЕС и предложенията за реформи за хармонизиране на законодателствата на държавите-членки на ЕС.