Заместник главният прокурор при ВАП Десислава Пиронева участва в XIV-та годишна среща на Мрежата на прокурорите и еквивалентни институции към върховните съдилища на държавите членки на ЕС

4 Май 2023 г.

Участници в Мрежата осъдиха остро случая, при който беше атакуван автомобилът на главния прокурор, и изразиха подкрепата си във връзка с решаването му

Заместникът на главния прокурор при Върховна административна прокуратура Десислава Пиронева взе участие в XIV-та годишна среща на членовете на Мрежата на прокурорите и еквивалентни институции към върховните съдилища на държавите членки на ЕС /NADAL/. Тази година организатор на срещата е главният прокурор на Малта. Тя се провежда в столицата гр. Валета.

Събитието бе открито от главния прокурор на Малта и президент на Мрежата д-р Виктория Бутигиг, министъра на правосъдието на Малта Джонатан Атард, съдия от Наказателния съд - Арън Бугеджа, бившия главен съветник  на Международната асоциация на прокурорите Маньон Лапоите. В своите приветствени слова те подчертаха, че работната среща е възможност за държавите да задълбочат вече установените традиции за ползотворно сътрудничество в рамките на Мрежата и да развиват капацитета й за съвместно справяне с предизвикателствата пред, които се изправят прокурорите.

Участници във форума са главни прокурори и ръководители на еквиваленти прокурорски институции и представители на такива от държавите членки на ЕС /Белгия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Унгария, Ирландия, Люксембург, България, Малта, Полша, Румъния, Словения, Словакия, Испания, Швеция, Гърция/ и главни прокурори и представители на прокуратури от партньорски държави /Албания, Молдова, Лихтенщайн, Сърбия, Великобритания и Уелс, Шотландия, Швейцария, Холандия и Чехия/. На срещата присъстваха също представители на ръководството на Международната асоциация на прокурорите, Евроджъст и Европейската мрежа за съдебно обучение.

По време на събитието основният акцент бе поставен върху съвместната работа на членовете на Мрежата NADAL за защита на данните и борбата с финансовите престъпления. По време на срещата се обсъди и устава, който мрежата приема на тазгодишната среща.

Заместник главният прокурор при ВАП Десислава Пиронева е част от работната група, изготвяла устава на NADAL. По време на форума тя обърна внимание на това, че организациите от Мрежата трябва да си сътрудничат, защото взаимодействието на прокурорските структури е изключително важно. „Именно така може ефективно да се справим с предизвикателствата на съвремието ни, още повече когато на дневен ред се завръщат престъпления, за които се надявахме, че са част от миналото, съчетани с нови, активности и възможности на организирани престъпни организации и други, разполагащи с неограничени финансови, технически, дори политически средства за постигане на целите си, чрез извършване на престъпления и то в международен мащаб. Именно съвместните начини за професионално сътрудничество на най-високо ниво са нашият професионален отговор и начин за справяне със съвременните предизвикателства“, заяви Десислава Пиронева.

По време на срещата от името на Прокуратурата на Република България заместник главният прокурор при ВАП изрази признателност за подкрепата, декларираната съпричастност и откритата позиция в защита на върховенството на правото и на институцията прокуратура в България от присъстващите по повод атаката срещу автомобила на главния прокурор от 1 май тази година. Както лично, така и пред форума, присъстващи представители от Мрежата NADAL категорично се противопоставиха на всяко посегателство по отношение на представители на институцията. Прокуратурата на Република България получи широка подкрепа от участниците във форума, като те заявиха и готовност за съдействие и помощ за решаване на случая максимално бързо.

Популярното име на Мрежата „NADAL" е в чест на бившия френски главен прокурор и основател на Мрежата през 2008 г. във Виена, Австрия - г-н Жан-Луи Надал. По негова инициатива е проведена учредителна конференция на 6 февруари 2009 г. в Париж. За периода от създаването си в рамките на NADAL е изградено успешно сътрудничество между членовете на Мрежата в духа на европейските ценности и споделени цели за противодействие на престъпността и постигане на високо чувство на справедливост у европейските граждани.

Целта на Мрежата от прокурори и еквивалентни институции към върховните съдилища на държавите членки на ЕС е да създаде възможност за обмяна на опит между представители на висшите прокурори на държавите членки на Европейския съюз. За тази цел се провеждат редовни конференции за обсъждане на актуални въпроси на наказателното правосъдие от международно значение.