Главният прокурор на Р България Иван Гешев и неговите заместници взеха участие в Съвместно съвещание с професионалното ръководство на МВР на тема „Противодействие на конвенционалната престъпност“

24 Юли 2020 г.

Главният прокурор Иван Гешев участва в  Съвместно съвещание на ръководството на Прокуратурата на Република България и професионалното ръководство на Министерството на вътрешните работи на тема „Противодействие на конвенционалната престъпност“. 

"Ако говорим за съвместната работа, касаеща образуване на досъдебни производства и внасяне на дела в съд, говорим за над 550 образувани досъдебни производства от началото на годината за битова и конвенционална престъпност. Внесени са стотици обвинителни актове само за първите 5 месеца на тази година. Над 305 лица са привлечени към наказателна отговорност", обяви главният прокурор.

В съвещанието участие взеха и неговите заместници при ВКП – Даниела Машева и Красимира Филипова, заместникът на главния прокурор при ВАП - Десислава Пиронева и заместникът на главния прокурор и директор на Национална Следствена служба - Борислав Сарафов, както и говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Главният прокурор подчерта, че за последните 5 месеца у нас има спад на кражбите с над 21% спрямо предходните 5 месеца, а в някои случаи след действията на полицията и прокуратурата с месеци няма извършено престъпление в някои населени места.

Обвинител №1 акцентира и върху добрите резултати от противодействието срещу телефонните измами - проблем, който засяга най-уязвимите хора от нашето общество – родители, баби дядовци.

"Само преди 3 години, ако някой кажеше, че проблемът с телефонните измами може да бъде решен в разумни граници, всички щяха да кажат, че е невъзможно", заяви Иван Гешев. Според представените от него данни в сравнение с 2017 г. намалението на телефонните измами е 94,1%, а спрямо 2018 – 91,6%, за  2019 – 90,7%. В началото на тази година – в периода януари – май, става въпрос за единични случаи, допълни главният прокурор. Той представи и данни, според които преди 10-15 години на територията на страната на ден са регистрирани по 30 случаи на кражби на МПС. „В момента, днес, има три кражби на територията на страната, има дни, в които няма нито една“, отбеляза Иван Гешев.

Главният прокурор Иван Гешев благодари на МВР за съвместната работа в последните години и изрази надежда, че това взаимодействие ще продължи и на местно ниво между дирекциите на МВР и съответните прокуратури.

 

 

Прикачени документи

Видео