Становище на Прокуратурата на Република България относно Стратегията за съдебна реформа

25 Ноември 2014 г.

Прокуратурата на Р България представя становището за Стратегията за съдебна реформа. ПРБ предлага разделянето на ВСС на колегия на съдии и колегия на прокурори, като кадровият орган на съдебната власт остане постоянно действащ орган.

Прокуратурата на Р България представя становището за Стратегията за съдебна реформа. ПРБ предлага разделянето на ВСС на колегия на съдии и колегия на прокурори, като кадровият орган на съдебната власт остане постоянно действащ орган.

Пряк избор за прокурорите и следователите след прозрачна процедура по номинация и обсъждане на качествата на кандидатите, са също сред предложенията на ПРБ.

Да има отделни инспектори за съдии и отделни – за прокурори и следователи в рамките на ИВСС, които да проверяват движението по преписките и делата.

Дисциплинарната отговорност на магистратите да се разглеждат от дисциплинарен съд, чийто членове да не са от ВСС, но да се избират по същия ред от органите на съдебната власт и да са действащи магистрати.

Пунктуално са изброени и предложенията за назначаване в органите на съдебната власт и атестирането на съдиите, прокурорите и следователите.

Съвет за партньорство към ВСС следва да представя съсловните организации на съдии, прокурори и следователи.

Ясно отграничаване на административните функции на административните ръководители на прокуратурите от магистратските им задължения и подробни правила за атестация на административни ръководители, предвижда още ръководството на ПРБ. Прокурорите и следователите да се ръководят от горестоящите си ръководители, но чрез децентрализация в рамките на единната прокуратура и с гаранции за независимост при изпълнение на служебните задължения от всеки прокурор и следовател. Създаване на система от допълнителни гаранции за ненамеса във вътрешното убеждение на наблюдаващия прокурор чрез възможност за отмяна на писмени и мотивирани указания от горестоящата прокуратура, се предвижда още в предложенията на ръководството на ПРБ. Всеки прокурор ще може да възрази срещу изпълнение на противоречащи на вътрешното му убеждение разпореждания.

Командироването на прокурори и следователи ще става само при доказана служебна необходимост и с мотивирана заповед с обосновка.

Повишаване на капацитета на специализираните прокуратури чрез съсредоточаването им върху най-сериозните форми на организирана престъпност, предлага още ПРБ.

Разширяване на законовата компетентност на следователите и ясни правила за възлагане на дела за разследване от главния прокурор на НСлС.

Възможност главният прокурор да бъде изслушван от ВСС при представяне на годишния доклад на ПРБ и от Народното събрание, предвиждат още предложенията. На всяко шестмесечие главният прокурор да може да отчита пред ВСС дейността на прокуратурата по делата за корупционни престъпления и организирана престъпност, както и по делата срещу магистрати и срещу лица, заемащи висши държавни длъжности.

Ограничаване на политическото влияние за при избора на съдебни заседатели, като те не се избират вече от общинските съвети, а се извършва случаен подбор от избирателните списъци, се предлага също от ръководството на ПРБ.

Предложенията на прокуратурата са представени на вниманието на ресорния вицепремиер Меглена Кунева на среща между нея и главния прокурор Сотир Цацаров на 25 ноември 2014 г.

Пълното становище на ПРБ можете да видите по-долу.

Прикачени документи