ПРЕДСТАВЕН Е ДОКЛАДЪТ ПО МИСИЯТА ЗА ТЕХНИЧЕСКА ПОМОЩ НА ПРОКУРАТУРАТА

20 Декември 2016 г.

На 16 февруари 2016 г. Службата за подкрепа на структурните реформи получи от министъра на правосъдието и от главния прокурор искане за техническа помощ – извършване на независим анализ на структурния и функционалния модел на българската прокуратура. Службата /SRSS/ е създадена на 01.07.2015 г., със задача да предоставя експертна помощ на държавите – членки на ЕС в областта на икономиката, финансовия сектор, ефективното усвояване на европейските фондове, административната и съдебната реформа и др. Заданието за техническа помощ между SRSS и Министерство на правосъдието бе окончателно договорено през май 2016 г

На 16 февруари 2016 г. Службата за подкрепа на структурните реформи получи от министъра на правосъдието и от главния прокурор искане за техническа помощ – извършване на независим анализ на структурния и функционалния модел на българската прокуратура. Службата /SRSS/ е създадена на 01.07.2015 г., със задача да предоставя експертна помощ на държавите – членки на ЕС в областта на икономиката, финансовия сектор, ефективното усвояване на европейските фондове, административната и съдебната реформа и др. Заданието за техническа помощ между SRSS и Министерство на правосъдието бе окончателно договорено през май 2016 г. По този начин България стана третата страна в съюза, отправила искане за техническа помощ /след Гърция и Кипър/. За периода юни – декември 2016 г. сформираният екип от 5 настоящи и бивши прокурори от Великобритания, Германия, Холандия и Испания осъществи 7 експертни мисии у нас. На 20.12.2016 г. Службата изпрати на министъра на правосъдието и на главния прокурор окончателния доклад, състоящ се от резюме /на български и на английски език/ и пълен текст /на английски език/.

Съобразно споразумението между SRSS и Министерство на правосъдието, анализите, препоръките и заключенията на външните експерти представляват техническа помощ и не трябва да се приемат като становище на Европейската комисия. Те не могат да се разглеждат и като оценка в рамките на действащия Механизъм за сътрудничество и проверка.

Пресцентърът на Прокуратурата на Република България /ПРБ/ публикува в прикачените файлове пълния текст на резюмето на доклада, изпратено от Службата за подкрепа на структурните реформи на български език, както и становището на ръководството на прокуратурата по този доклад.

Ръководството на ПРБ изказва благодарност на Министерство на правосъдието и лично на министър Екатерина Захариева за отличната координация при осъществяване на мисията за техническа помощ.

Прикачени документи