Във връзка със засиления медиен интерес, прокуратуратурата уведомява

1 Юни 2011 г.

Във връзка със засиления медиен интерес, прокуратурата счита за необходимо да уведоми, че получените на 22 март 2010 г. доклади от Министър председателя на РБългария г-н Бойко Борисов до Главния прокурор, съдържащи данни за неправомерни действия на длъжностни лица от ...

Във връзка със засиления медиен интерес, прокуратурата счита за необходимо да уведоми, че получените на 22 март 2010 г. доклади от Министър председателя на РБългария г-н Бойко Борисов до Главния прокурор, съдържащи данни за неправомерни действия на длъжностни лица от НЕК, са изпратени още същия ден по компетентност на Софийска градска прокуратура (СГП).

По повод всеки доклад е образувано досъдебно производство.

Първото досъдебно производство е образувано с Постановление на СГП от 25 март 2010 г., срещу виновни длъжностни лица от НЕК за длъжностно престъпление. По разпореждане на наблюдаващия прокурор и със заповед на изпълнителните директори на Български енергиен холдинг (БЕХ)ЕАД е назначен вътрешен одит ,по Закона за вътрешен одит в публичния сектор, за дейността на предприятието АЕЦ „Белене”.

Второто досъдебно производство е образувано с постановление на СГП от 29 март 2010 г., срещу виновни длъжностни лица от НЕК за длъжностно престъпление.(Цанков камък).

По двете производства са назначени финансово-счетоводни експертизи, по които се очакват заключения. Извършени са и други процесуално-следствени действия. Разследванията продължават.