Заключителен етап на проект "Укрепване на антикорупционния капацитет на Прокуратурата на Република България"...

17 Септември 2010 г.

На 20 септември 2010 г., в гр. София, хотел „Шератон”, зала „Роял”, втори етаж, от 14,00 часа, ще бъдат представени резултатите и анализ от проведените социологическите изследвания сред граждани и прокурори – обществени нагласи и експертни оценки по проблемите, свързани ...

На 20 септември 2010 г., в гр. София, хотел „Шератон”, зала „Роял”, втори етаж, от 14,00 часа, ще бъдат представени резултатите и анализ от проведените социологическите изследвания сред граждани и прокурори – обществени нагласи и експертни оценки по проблемите, свързани с противодействие на корупцията.

Представянето е част от Плана за действие по Проект „Укрепване на антикорупционния капацитет на Прокуратурата на Република България”, финансиран безвъзмездно (в размер на 475 000 щатски долара) от Фонда за институционално развитие за борба с корупцията към Световната банка.

В мероприятието ще участват прокурори, следователи, представители на МВР, ДАНС, НАП, КУИППД, Агенция „Митници”, неправителствени организации и медии.

На заключителния етап по изпълнение на дейностите по Проекта ще бъдат представени резултатите от проведените социологически изследвания сред прокурори и граждани и анализ между резултатите и основните изводи от проведените проучвания през 2009 и през 2010 г. Тези проучвания изследват промяната на нагласата сред прокурорите относно ефективността на тяхната работа и системните процеси, които се развиват в най–близката професионална среда на прокурорите, а също промяната в нагласата на гражданското общество за ефективността от функционирането на Прокуратурата.

Ще бъде представен и документален филм за работата на Прокуратурата по Проекта, както и отпечатания Каталог за най-добрите практики за противодействие на корупцията в страните от Европейския съюз, Съединените американски щати и други държави.

С изпълнението на дейностите по Проекта се цели укрепването на капацитета и ефективността на Прокуратурата на Р България в осъществяването на мониторинг и противодействие на корупцията във всичките и форми, включително и в съдебната система, както и подобряване на прозрачността и отчетността на функциите на Прокуратурата чрез формиране на партньорство с гражданското общество, проследяване на напредъка на усилията за противодействие и борба срещу корупцията.