Завишена радиоактивност на плажа в залива "Вромос"...

20 Август 2010 г.

Във връзка с поставените обозначителни табели на плажа в залива "Вромос" за завишена радиоактивност Прокуратурата на Република България оповестява, че на базата на материалите от досъдебно производство № 121/91 г. на Окръжна следствена служба - Бургас, с писмо от 12.10 ...

Във връзка с поставените обозначителни табели на плажа в залива "Вромос" за завишена радиоактивност Прокуратурата на Република България оповестява, че на базата на материалите от досъдебно производство № 121/91 г. на Окръжна следствена служба - Бургас, с писмо от 12.10.09 г., до Министъра на околната среда и водите, бе възложена контролна проверка относно радиоактивния фон в залива.

С писмо № 11-00-164/09.12.09 г. на прокуратурата е изпратен доклад на експертен екип от Изпълнителната агенция по околната среда и водите при Министерството на околната среда и водите, в който се съобщава за радиоактивност над допустимите норми с прогноза за по-голяма опасност в резултат на повишаване на запрашеността през летния сезон.

С оглед предприемане на мерки от компетентните органи за защита на населението и туристите в региона, с писмо от 16.12.09 г. прокуратурата е изпратила по компетентност материалите на областния управител в гр. Бургас с указания за периодични контролни проверки и предприемане на мерки за защита на населението.