Стартира проект “Развитие на човешките ресурси в областта на международната правна помощ”

19 Октомври 2009 г.

Отдел “Международно правно сътрудничество” при Върховната касационна прокуратурастартира проект “Развитие на човешките ресурси в областта на международната правна помощ”, финансиран от Оперативна програма „Административен капацитет 2007-2013 г.”. Проектът е с продължителност 15 месеца и е на стойност 759 873 лв ...

                                    

Отдел “Международно правно сътрудничество” при Върховната касационна прокуратурастартира проект “Развитие на човешките ресурси в областта на международната правна помощ”, финансиран от Оперативна програма „Административен капацитет 2007-2013 г.”. Проектът е с продължителност 15 месеца и е на стойност 759 873 лв.

Общата цел на проекта е постигане на ефективност в работата на Прокуратурата на Република България в областта на международната правна помощ чрез развитие на човешките ресурси. Тя ще се осъществи чрез интегрирано постигане на следните специфичните цели: въвеждане на добри практики в дейността на прокуратурата от други държави-членки в областта на международното правно сътрудничество по наказателни въпроси; повишаване на капацитета на прокурорите – специфичните знания и умения в областта на международната правна помощ; повишаване на езиковата подготовка на прокурори, работещи по международни производства; създаване на методологическа рамка за оптимизиране на капацитета на прокурорите.

Дейностите по проекта се изпълняват от прокурори от отдел “Международно правно сътрудничество” при ВКП; прокурори от апелативни, окръжни и районни прокуратури, работещи по международни производства; както и от военно-окръжните и военно-апелативната прокуратура.

Проектът допринася за повишаване професионализма, прозрачността и отчетността в съдебната система, като подпомага развитието на специфични професионални компетенции и езикова подготовка на прокурори, които работят по производства в областта на международното правно сътрудничество по наказателни дела за оптималното прилагане на Наказателно-процесуалния кодекс, многостранни и двустранни споразумения в областта на правната помощ.

Към момента е постигнат един от основните резултати от проекта. Изработено е Ръководство„MODUSOPERANDI – Международно правно сътрудничество по наказателни дела”. Научен ръководител на сборника е проф. Радостин Беленски. Авторите са прокурори от ВКП - Величка Смилянова, Даниела Машева, Евгени Цветанов, Иванка Которова, Сава Петров, Цветомир Йосифов.

Ръководството обхваща 3 основни тематични области, които дефинират основните аспекти на международната правната помощ, прилагани от прокурори:

·  Европейска заповед за арест – издаване и изпълнение, екстрадиция, трансфер на осъдени лица;

·  Трансфер на производство, обезпечение и конфискация на имущество, международна правна помощ извън ЕС;

·  Международно правно сътрудничество в рамките на ЕС, Шенген, обмен на информация.

Ръководството ще бъде разпространено до всички апелативни и окръжни прокуратури в страната. Окръжните прокуратури ще осигурят разпространението сред прокурори от районни прокуратури в съответната област.

За повече информация посетете http://www.mps.prb.bg.