Откриване на втори пореден семинар по двустранния българо-румънски проект...

27 Ноември 2009 г.

На 23 ноември 2009 г. в зала „Мадрид” на хотел „Метрополитен” в София се откри втория пореден семинар по двустранния българо-румънски проект JLS/2008/JPEN/029 „Усъвършенстване на знанията и уменията на румънските и българските прокурори във връзка със съдебното ...

На 23 ноември 2009 г. в зала „Мадрид” на хотел „Метрополитен” в София се откри втория пореден семинар по двустранния българо-румънски проект JLS/2008/JPEN/029 „Усъвършенстване на знанията и уменията на румънските и българските прокурори във връзка със съдебното сътрудничество по наказателни въпроси”, финансиран по програма Наказателно правосъдие на Европейската комисия. Семинарът ще продължи до петък, 27 ноември 2009 г., като в него участват 10 български и 10 румънски прокурори, един европейски консултант и много други гост-лектори. Предвидените за разглеждане теми обхващат широк кръг от въпроси, свързани с прилагането на европейското и националното право по наказателни въпроси, както и международното и двустраннното правно сътрудничество.

Партньор на Прокуратурата на Република България по този двустранен проект е Публичното министерство на Румъния и по-специално Прокуратурата към Върховния касационен съд. Да подпомогне осъществяването на дейностите по проекта е привлечен и германския експерт д-р Щефан Трунк – старши прокурор, зав.-отдел „Борба с организираната престъпност” към Прокуратурата в Дюселдорф.

Проектът е с продължителност 12 месеца и е на обща стойност 133 420 евро, от които 70 % се осигуряват от Европейската комисия, а останалите 30 % от румънската и българската прокуратури.

В рамките на проекта е предвидено провеждането на три съвместни семинара в Румъния и България, чиято цел е запознаването на прокурорите с инструментите на наказателното правосъдие на Европейския съюз, като обмен на оперативни данни и информация, трансграничното сътрудничество, европейска заповед за арест и процедури по предаване в държавите-членки на Европейския съюз, защита на личните данни, изземване и конфискация на постъпления от престъпността и др.

Освен това е предвидено и обучение по английски език, с акцент върху специализираната правна терминология, на 30 български и 30 румънски прокурори.

В резултат на реализирането на проекта се очаква участниците да придобият знания и умения в горепосочените области и да установят преки контакти по въпроси на международното сътрудничество, като по този начин се улесни ускоряването на процедурите и ефективността на актовете на правосъдието при случаи  с международен елемент.