Схемата „документ срещу пари“ изправя пред съда бивш служител на община Петрич

20 Април 2016 г.

Благоевградската окръжна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Д.Т.М., бивш служител в Община Петрич, който чрез изнудване посредством злоупотреба със служебното положение е поискал и получил подкуп - престъпление по чл. 302, т.2 вр. чл. 301, ал.1 от НК.

Благоевградската окръжна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Д.Т.М., бивш служител в Община Петрич, който чрез изнудване посредством злоупотреба със служебното положение е поискал и получил подкуп - престъпление по чл. 302, т.2 вр. чл. 301, ал.1 от НК.

Обвиняемият Д.Т.М. е бил назначен през 2011 г. на длъжност старши специалист в отдел “Архитектурно-строителен контрол“ в Дирекция „Териториално и селищно устройство, строителство и благоустройство“ в Община Петрич. По длъжностна характеристика той е имал правомощия, свързани с архитектурно-строителния контрол, капиталовото строителство и инженерната инфраструктура на територията на Общината, в т.ч. извършване на проверки по архитектурно-строителна дейност, издаване на становища и подготовка на проекти за удостоверения за търпимост.

В рамките на служебните си задължения, обвиняемият се е срещнал със свидетеля Г.И.Г., който се нуждаел от удостоверение за търпимост за „Масивна стопанска сграда – Краварник“, собственост на неговия син – свидетел М.Г.Г. Следвайки инструкциите на обв. Д.Т.М., свидетелят подал заявление в деловодството на Община Петрич, придружено с нотариален акт, скица на имота и нотариално заверена декларация, след което двамата са си разменили телефонните номера. След около две седмици въпросният служител на Общината се е обадил на свидетеля Г.И.Г. и го поканил на среща, по време на която му обяснил, че удостоверението е готово , но за да бъде подписано от главния архитект той трябва да плати сумата от 3 000 лв. В противен случай необходимият документ няма да му бъде издаден. Свидетелят обещал да помисли, но същевременно потърсил други варианти за набавяне на удостоверението и дори подал ново заявление. Всички усилия обаче били безрезултатни, тъй като от справките в деловодството е разбирал, че документите по неговата преписка се намират при обвиняемия М. На няколко пъти свидетелят Г.И.Г. се е срещал с Д.Т.М. и обяснявал важността на получаване на удостоверението за търпимост, което е било необходимо на сина му за подготвяне на документи за ДФ „Земеделие“. В качеството на земеделски производител и бенефициент по програма „Млад фермер“, същият е трябвало да подаде в срок заявление за второ по ред финансиране.

Притиснат от сроковете и злоупотребата със служебното положение от страна на обвиняемия, свидетелят Г. обещал да му даде исканата сума, след като я събере, а междувременно е подал жалба в полицията срещу неправомерното поведение на общинския служител. Със съдействие на органите на реда и прокуратурата и с участието на свидетеля, предаването и получаването на въпросната сума срещу издадено удостоверение за търпимост било разкрито, а извършителят на престъплението е задържан на местопроизшествието.

В хода на досъдебното производство Д.Т.М. не се признава за виновен и не дава обяснения.

Очаква се насрочване на първото съдебно заседание по делото.