18 години лишаване от свобода за убийство по хулигански подбуди по обвинение на Софийска градска прокуратура

17 Април 2024 г.

По обвинителен акт на Софийска градска прокуратура (СГП), Софийски градски съд (СГС) призна за виновен подсъдимия А. Г. за умишлено убийство и му наложи наказание 18 години лишаване от свобода.

Обвинителният акт е внесен в съда от СГП на 27.01.2023 г. Разследването по случая е проведено от СДВР под ръководството и надзора на СГП.

Подсъдимият А.Г. е предаден на съд за това, че на 09.01.2022 г. около 22,40 ч. в гр. София, ж.к. „Люлин“, умишлено умъртвил И.И. чрез намушкване с нож, проникващо в гръдния кош, засягащо белия дроб и сънната артерия, като убийството е извършено по особено мъчителен начин за пострадалия и по хулигански подбуди.

https://prb.bg/sgp/bg/news/aktualno/62763-sofiyska-gradska-prokuratura-vnese-obvinitelen-akt-sreshtu-d.-g.-za-ubiystvoto-n

https://prb.bg/sgp/bg/news/aktualno/55851-sadat-uvazhi-iskane-na-sgp-za-nalagane-na-myarka-za-neotklonenie-%E2%80%9Ezadarzhane-pod

https://prb.bg/sgp/bg/news/aktualno/55735-sofiyska-gradska-prokuratura-povdigna-obvinenie-i-postanovi-zadarzhane-za-srok-d

Подсъдимият е извършил убийството в изпитателния срок на предходното му осъждане.

С присъда от 17.04.2024 г. СГС призна подсъдимия за виновен в извършване на престъплението, като прие, че е налице един от двата квалифициращи признака, а именно хулигански подбуди.

СГС наложи на подсъдимия наказание лишаване от свобода за срок от 18 години и определи първоначален строг режим на изтърпяване на наказанието. Приведе в изпълнение предходната присъда от 1 година и 6 месеца лишаване от свобода.

Първоинстационната присъда на СГС не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Апелативен съд-София.