Прокурорски помощник от СГП участва в обменна програма на Европейската мрежа за съдебно обучение (ЕМСО) и НИП в Германия

25 Август 2022 г.

Представител на Софийска градска прокуратура (СГП) участва в обменна програма на Европейската мрежа за съдебно обучение (ЕМСО) и Националния институт на правосъдието (НИП) в прокуратурата в гр. Касел, Федерална Република Германия.

Ръководител на обучението, което се провежда на немски език, е прокурор Мартин Герхард. В рамките на програмата прокурорският помощник Гергана Миталова-Герон се е запознала в детайли с вътрешната структура на отделните прокуратури, както и с начина на работа на отдела за разследване на тежка и организирана престъпност в Криминалната полиция в гр. Касел.

По време на обучението се извършват различни процесуално-следствени действия - разпити на обвиняеми и на свидетели, разпознаване и др. Присъства се на съдебни заседания по дела за престъпления от общ характер и за вземане на мерки за процесуална принуда.

Програмата дава възможност за запознаване с процедурата по осъществяване на контрол за законосъобразност на мерките за неотклонение и задържането под стража, както и мерките за въздействие и превъзпитание на осъдените.

Гергана Миталова-Герон е посетила и затвора в гр. Касел и се е срещнала с пробационни служители.