Водач на товарен автомобил е предаден на съд за шофиране след употреба на четири вида наркотици

23 Август 2022 г.

Районна прокуратура–Благоевград, Териториално отделение-Сандански, с обвинителен акт предаде на съд Н.С. за извършено от него престъпление по чл. 343б, ал. 3 от НК. 43-годишният Н.С. е правоспособен водач на МПС.

На 02.03.2022 г. мъжът употребил високорискови наркотични вещества, след което предприел шофиране на товарен автомобил. Движейки се по пътя от с. Ново Делчево, община Сандански, в посока към зеленчукова борса, той бил спрян за проверка от полицейски орган. Водачът бил тестван за употреба на наркотични вещества, при което техническо средство отчело положителен резултат.

За установеното нарушение на Н.С. бил съставел Акт за установяване на административно нарушение. Било е направено и медицинско изследване на биологичните проби, взети от обвиняемия.

Съгласно заключението на съдебнa химико-токсикологична експертиза в тях е установено присъствие на специфичен метаболит на хероин в урината, доказващ употребата му, както и наркотични вещества от групата на опиатите - морфин, кодеин и носкапин, съдържащ се в опиевия мак. Водачът е бил привлечен към наказателна отговорност за управление на превозно средство след употреба на наркотични вещества.

Предстои делото да продължи в съда.