Районна прокуратура-Хасково привлече като обвиняем румънски гражданин за недекларирана валута за общо 951 137 лева, открити в автобус на ГКПП - Капитан Андреево

17 Август 2022 г.

Районна прокуратура-Хасково  -  Териториално отделение-Свиленград привлече като обвиняем по бързо производство Ф.К, на 34 г., румънски гражданин, за това, че на 16 август 2022 г. на ГКПП-Капитан Андреево при излизане от България за Турция не изпълнил задължението си да декларира писмено пред митническите органи пренасяната валута през границата на страната, която е външна граница за Европейския съюз, и стойността на паричните средства е в особено големи размери.

Престъплението е квалифицирано по чл.251 ал.1 от Наказателния кодекс.

На 16 август 2022 г. на ГКПП-Капитан Андреево, за излизане от България в посока към Турция пристигнал автобус с турска  регистрация. Автобусът пътувал по редовната линия от Румъния през България за Турция. Като пътник в автобуса пътувал Ф.К.

Митническите служители от Териториална дирекция „Митница Бургас“ при Агенция „Митници“ извършили проверка на превозното средство и багажа на пътниците. В багажа на Ф.К. намерили недекларирани парични средства в размер на 382 880 британски лири, 23 580 шотландски лири и 3100 ирландки лири с обща българска равностойност около 951 137 лева. Валутата била разпределена в 9 пакета, поставени в две полиетиленови чанти.

Обвиняемият Ф.К. е задържан за срок до 72 часа с постановление на прокурор от Районна прокуратура-Хасково.

И в момента се извършват действия по разследването под надзора на Районна прокуратура-Хасково - Териториално отделение-Свиленград.