Мигранти и трафиканти са привлечени в качеството на обвиняеми за опити за нелегално преминаване и превеждане през границата на България

15 Август 2022 г.

Районна прокуратура–Видин води разследване по 9 досъдебни производства, образувани в рамките на една седмица за опити за незаконно преминаване и превеждане на чужди граждани през границата на страната. Престъпните деяния са извършени в периода 05.08.2022 г. – 12.08.2022 г.

Шест лица са привлечени в качеството на обвиняеми за опит за незаконно преминаване през границата на България в Румъния. Сред тях са граждани на Сирия, Ирак и Турция. Деянията им са останали недовършени поради намеса на служители на ГПУ гр. Видин.

В единия от случаите обвиняемата А.М., гражданка на Сирия, при гранична проверка противозаконно си служила с официален документ – паспорт на Кралство Нидерландия, издаден за друго лице. С действията си тя целяла да заблуди длъжностно лице.

Спрямо всичките обвиняеми, привлечени към наказателна отговорност по чл. 279, ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1 от НК, по искане на Районна прокуратура–Видин съдът взе мерки за неотклонение „задържане под стража“.

Три досъдебни производства се водят за опити за превеждане на чужди граждани през ГКПП Дунав мост Видин–Калафат без разрешение на надлежните органи на властта. Престъпните деяния са квалифицирани по чл. 280, ал. 2, т. 3 и т. 4, вр. ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1 от НК.

Обвиняемите по тях са граждани на България, Сирия и Кралство Нидерландия, които са използвали автомобили за извършване на престъпленията. По отношение на И.М. и Ф.А. са взети мерки за неотклонение „задържане под стража“, а спрямо К.Х. мярка за неотклонение „гаранция в пари“ в размер на 500 лева.

Разследването по досъдебните производство продължават.