Окръжна прокуратура-Хасково привлече като обвиняем турски гражданин за контрабанда на златни накити за 404 160 лева

4 Август 2022 г.

На 03.08.2022 г. на ГКПП-Капитан Андреево пристигнал автобус с чужда регистрация, пътуващ от Турция за Румъния. По метода „анализ на риска“ превозното средство било селектирано за щателна митническа проверка. При извършената такава в специално изграден тайник в арматурното табло на превозното средство митническите служители намерили 25 пакета, в които били укрити изделия от жълт метал – пръстени, медальони, гривни, синджири, колиета и обици. Според експертизата на вещото лице откритите 4490,67 грама бижутерийни изделия били от 14-каратово злато и са на обща стойност 404 160 лева.

Контрабандните златни накити са били задържани. По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор.

По разпореждане на Окръжна прокуратура-Хасково водачът на автобуса К.А., на 54 г., турски гражданин, е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 242 ал.1 б „Д“ от Наказателния кодекс. Спрямо същия е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 5000 лева, както и „забрана за напускане пределите на Република България”, освен с разрешение на Окръжна прокуратура-Хасково.

Разследването по случая продължава.