СГП привлече обвиняем за опит за убийство при опасен рецидив и го задържа за срок до 72 часа

29 Юли 2022 г.

На 28.07.2022 г., Софийска градска прокуратура (СГП) привлече към наказателна отговорност  Е.М. за опит за умишлено убийство, представляващо опасен рецидив по чл. 116, ал. 1, т. 12 от НК и го задържа за срок до 72 часа.

Досъдебното производство е образувано на 27.07.2022 г. от 04 РУ-СДВР в условията на неотложност със съставянето на протокола за първо действие по разследването и се води под ръководството и надзора на СГП.   

Обвинението е за това, че на 27.07.2022 г., в гр. София, на кръстовището на бул. „България“ и бул. „Акад. Иван Гешов“, Е.М. е направил опит умишлено да умъртви пострадалия О.А., като му нанесъл множество удари с нож в областта на гръдния кош, шията и лицето и му причинил множество прободно-порезни наранявания. На пострадалия е оказана своевременна и висококвалифицирана медицинска помощ в условията на спешност, без която е можело да настъпи смъртта му в следствие на остра кръвозагуба.

Е.М. е извършил деянието след като е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на 6 г. „лишаване от свобода“.

След преценка на материалите, събрани в началния етап на разследването, наблюдаващият прокурор е счел, че има достатъчно доказателства, че Е.М. е извършил престъплението, за което е обвинен, както и че е налице висока обществена опасност на деянието и дееца, което налага неговото задържане.

Предстои да бъде внесено искане в Софийски градски съд за вземане спрямо обвиняемия на мярка за неотклонение „задържане под стража“.