По искане на Районна прокуратура-Хасково съдът задържа мъж за подпомагане на сирийски граждани да преминат незаконно през страната

22 Юни 2022 г.

По искане на Районна прокуратура-Хасково - Териториално отделение-Свиленград съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо А.Р, на 41 г. Той е привлечен като обвиняем за престъпление по чл.281, ал.2, т.1 и т.5 вр. ал.1 от Наказателния кодекс -  за това че на 19.06.2022 г. в с. Младиново, общ.Свиленград, с цел да набави за себе си имотна облага, подпомогнал чрез осигуряване на транспорт на четирима сирийски граждани да преминават в страната в нарушение на закона. Деянието е извършено чрез използване на моторно превозно средство - лек автомобил, марка „Киа", с български регистрационен номер.

На 19 юни 2022 г. около 11,30 ч. в с. Младиново, общ.Свиленград, служители на Жандармерийско управление, гр.София, командировани да изпълняват служебните си задължения като охрана на държавната граница към ГПУ-Свиленград, подали светлинен и звуков сигнал за спиране на лек автомобил, марка   „Киа", с български регистрационен номер. Той пътувал в посока с. Младиново - с.Дрипчево, общ.Свиленград. При проверката се установило, че  водачът е българския гражданин А.Р. В колата пътували четирима мъже, граждани на Сирия, без документи за самоличност. Тримата от тях се намирали на задната седалка, а четвъртият - в багажника. Сирийските граждани трябвало да бъдат транспортирани до гр. София срещу възнаграждение. 

А.Р. е бил привлечени като обвиняем за незаконно подпомагане на мигранти да преминат през страната и задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. На 22.06.2022 г. по искане на прокуратурата Районен съд - Свиленград е взел мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него. Към момента се провеждат активни действия по разследването.

Определението на Районен съд – Свиленград подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Хасково.